Pilguheit Linnamäe vanale kõrtsile…

Aastatel 1950-60 Oru kodulooringis koostatud albumis „Linnamäe“ on tol ajal veel Leenamäeks nimetatud küla teeristil asunud kõrtsi kohta mälestusi aastast 1885, mil hoonet kirjeldati kui teede ristumiskohas „lömitavat“ üksikut poollagunenud ja korrast ära hoonet.

***

Kui vana kõrts oli veel ümber ehitamata (enne 1928 a. ),  peeti Leenamäe laatasid otse teeeristil. Kaupmeeste „plagud“ löödi ristmikule üles. Loomade müümist teostati ka maanteel, kuid natuke kaupmeeste putkadest eemal.

Seega on Linnamäe laadatraditsioon “Turuplatsi” näol taastatud päris algupärase koha lähedal 🙂 .

Hiljem viidi laat meierei vastas olnud spordi- ja jaanituleplatsile.

***

Koelast tuli Linnamäele uus kõrtsmik  – Jaan Nurk (Aleksander Nurga isa). Kõrts ehitati uuesti üles ja lasti käiku, hakati jälle müüma õlut ja viina. Avarad kõrtsiruumid andsid öömaja paljudele läbisõitjatele, ümbruskonna  noored ja vanad kogunesid laupäeva ja pühapäeva õhtul sinna juttu ajama ja tantsima. Paraku lõppesid kõrtsiõhtud tihti mitte niiväga ohutute intsidentidega, mille osalised tuli vanasse vallamajja arestikambrisse toimetada…

Räägitakse, et kõrts oma kogukonnale moraalselt laastava mõjuga olla  olnud  pinnuks silmas edumeelsetel hariduse-ja vallavalitsuse tegelastel ning hilisemat sulgemise otsust põhjendati just kaudse mõjuga laste kodusele ja seeläbi koolielule ning alkoholi pruukimisest tingitud kuritegevusega…

***

Leenamäe kõrtsi plaan aastast 1903.

On näha, et hoone oli algselt lühem, kui hilisematel piltidel näha. Hiljem ehitatud parempoolse kivist osa asemel on sellel plaanil märgitud veel kõrtsi hoov (nr. 12), mida tõenäoliselt kasutati ka kõrvalasuval ristmikul laatade pidamiseks.

Parema ettekujutuse ristmiku suhtes paiknemisest annab see, hoone 1920.aasta aegset välimust edasi andev visand.

 

1928,  ümberehitatult.

***

Vana kõrtsi ehitas elamuks vallasekretär Johannes Saar. Maja oli ruumikas – Haapsalu poolses otsas ja teisel korrusel eluruumid, keskmises osas avati Lääne-Nigula ühiskauplus, ristmikupoolses kiviosas oli laut (mõningatel andmetel ait)

 

Ühiskaupluses müüdi kõike igapäevases majapidamises vaja minevat – toidu- ja riidekaupa, tarbeesemeid. Mäletatakse, et Jaan Granbak ja Johannes Pais vedasid hobustega “Saare” poodi kaupa.

***

Kuuldavasti olla Saksa ajal (1941-1944) samas hoones poodi pidanud keegi Tsaretski (vist poolakas)

***

Hoone põles salapärastel asjaoludel maha 1940-te lõpupoole, leegikuma oli näha ka Uugla külasse…

***

Kõrtsi taga olnud aidast-laudast ehitas kunagise majaomaniku Saare väimees Voldemar Mällo praeguseni alles oleva elumaja.

Foto kuuekümnendatest…

Ja lõpetuseks veel mõned lumised fotod 50 aastat tagasi teeristil, vana kõrtsi kohal asunud bussiootepaviljonist.

1967

 

Head nädalavahetust tunduvalt soojemal Linnamäel! 🙂