Sel nädalal liigume Linnamäe vana kõrtsi juurest üle tee – Sheffersi maja juurde

Kõrtsmik Jaan Nurk ehitas kõrtsist üle tee  kuusepalkidest elumaja ( rahva seas kutsuti “Kuusenoti”) ja hakkas seal pidama kauplust. Sel saja aasta tagusel, 1917. aasta Leenamäe plaanil on kauplusemaja (nr. 6) täitsa olemas.

 

Hiljem jättis ta kõrtsi ja äri ning hakkas ehitama jahuveskit (plaanil nr. 11), elumaja veski kõrvale (praegu Veskikivi talukoht, endine kooli internaat, plaanil nr. 10).

***

Maja ja äri omandas Hermann Sheffers, kes alustas uue hoone rajamist teeristil asunud “Haavanoti” maja asemele. “Haavanoti” oli müüdud Eltsele, kes sai asundusest talu ja kolis üle, viies kaasa ka oma maja.

Ehituse kulud viisid Sheffersi majanduslikesse raskustesse, ta müüs maja Rudolf Schönbergile, kes ehituse lõpule viis ja ise äri avas.

***

Sheffersitest mäletatakse: „Rootslastest Sheffersid –  August ja Hermann olid Paliverest pärit. Neil oli ka seal oma pood – üle raudteesilla, enne kui jaama keerata, nurga peal. Selle maja kohta pole enam näha, puud-põõsad on peale kasvanud.”

“Sheffers oli ümbruskonnast kanamune kokku ostnud ja neid Haapsalus müümas käinud. Vaheltkasu oli küll pisike, kuid ta armastanud öelda:“Peaasi, et äri õitseb!“

“Kord ostnud ta külamehelt säääreväristaja. Ainuke viga oli see, et õigepea ei läinud võrr enam käima – mootor oli katki. Sheffers olla rootsi keelega segamini

öelnud: „ Ei ole häda midagi, varsti tuleb Rootsi valitsus, siis ostan rootsi mootori peale.“

***

Fotodel vasakpoolne hoone – Sheffersi maja. Kõrvalolev kuur on alles tänaseni – meie kuulutuste ja plakatite sein 🙂 .

 

 

 

Ka sellel 1950-test aastatest pärit fotol on Sheffersi maja katuseviilu ots läbi puu võra aimatav.

Ja vaata, milline plankaed maja ümber kunagi oli, kuulutused ka ikka peal 🙂 !

***

Sheffersi maja põles 1958. See oli  hilisel õhtutunnil, suvisel ajal.

Linnamäe rahvamajas oli olnud kinoõhtu, kinolised kodudes juba uinunumas,  kui tuletõrjesireenid ümberkaudseid elanikke äratasid. Maja põles maani maha…

Peale põlengut läks Sheffers elama Jootmani talukohta, seda nimetati siis Sheffersi saunaks. Pisike popsikoht oli –  laut, paar tuba, väike tiik.

Sheffers hakkas vana mehena ehitama uut kodu Keila maantee poolt vaadates Kaljura ja Tammede maja vahele. See jäi aga pooleli – valmis sai sõrestik ja vundament. Ta olla olnud töömeestele tasumisega kitsi ja nood müüsid osa tsementi maha, ehitasid liivasema vundamendi, mis kähku lagunema oli hakanud…

***

Sellel fotol kolm toredat daami Sheffersi maja asemele kolhoosi ajal, 1962. a  ehitatud nelja korteriga elamu ees.

Ja jõuame ringiga algusesse – pea samast suunast vaade teeristi poole, mis esimesel ja teisel pildil, ainult vasakpoolne maja on uus.

Vanal koolimajal on veel aed ümber ja üle tee olev kuusehekk põlvekõrgune…

Head AEGA 🙂