Helga Mällost – ring sai täis

Selle loo lugemiseks võtavad aja maha need, keda huvitavad seosed Oru kandi ja Linnamäe koduloo ning tänapäeva vahel…

***

Paar aastat tagasi Oru topoteegi jaoks meie koduloo-uurija Alfred Lumeste materjale uurides tuli üsna juhuslikult ühe ruudulise vihiku tagakaane vahelt välja liigutav ja tähendusrikas kiri.

Oru kooli õpetaja, koorijuhi ja koduloo-uurija Helga Mällo kirjutatud südamlikke ridu lugedes oli tunne justkui istuks ta siinsamas kõrval, võttes oma malbel moel jutustades kokku elu jooksul tehtut. Kirja kirjutamise ajal oli Helga teispoolsusesse lahkumiseni oli jäänud vaid loetud kuud…

***

Minu mälestused Helgast olid üsna udused. Alustasin kooliteed Oru vanas koolimajas just sel aastal, kui tema elutee katkes. Siiski on selgelt silme ees pilt, kui klassi või laululastega? tal külas käisime – teeristi-maja veranda seinaäär sai pisikesi jalanõusid täis. Mäletan klaverit, heledat ja helget tuba ning natuke ebalevat tunnet. On ju kooliteed alustades ühe pisikese tüdruku elus vägagi palju uut – inimesed, paigad, hääled ja lõhnad…

***

Olles viimastel aastatel perest peresse käies Oru kodulugu kogunud, avardus ettekujutus ja arusaam Helga olemusest veelgi. See, millise soojuse ja lugupidamisega inimesed temast räägivad, on fenomen omaette. Ikka ja jälle toodi välja armsaid elulisi seiku, kuidas ta hooliv tähelepanu jõudis iga pisikese marakratini, kui täpne ja nõudlik oli Helga muusikaõpetuse tundides ning kuidas nautis laste ja noortega loodusmatkadel seiklemist.

Üha enam sai kinnitust tõsiasi, et tegemist on ühe meie kandi jaoks ääretult olulise ja legendaarse inimesega ning et teadmist tema elutööst ei tohi lasta ajalootolmu vajuda.

Kuna Helga viimane kiri rääkis just Linnamäe pargi tähtsusest tema elus, seal oleva siledaseinalise kivi päritolust ja mõttest, tekkis idee rajada nimelt sinna üks rahulik mõtisklemispaigake neile, kes teda mäletavad ja ühtlasi anda info Helga Mällo elutööst teatepulgana edasi ka järgnevatele põlvedele.

Oru kooli vilistlased lähemalt ja kaugemalt vastasid kiiresti selle algatuse jaoks toetuse kogumise üleskutsele. Täiendust said Oru raamatukogus ja Linnamäe jõululaadal väljas olnud annetuskastid.

***

Esimest korda veeämbrite ja taimedega parki “Helga kivi” juurde istutama jõudes tekkis hetkeks müstiline ja veidi ebareaalne tunne. Tsitaat Helga kirjast:

Küllap jätkub tööde jätkajaid… Seisin seal, labidas ja mullaämber käes.

Aeg peatus.

Ring oli täis saanud.

***

Sõna levis. Kord kivi juurde taimi kastma minnes märkasin heldimusega, et keegi oli kivi ette asetanud kimbukese lõikelilli… Koht oli inimeste poolt omaks võetud.

Siis tuli koroona. Elu justkui tardus. Oru kooli direktori Andres Kampmanni poolt pakutud suurepärane mõte, et mälestuspingi ehitavad oma kooli poisid, läks vett vedama, sest sellises tempos – kool kinni, kool lahti ja jälle kinni, ei oleks asjast midagi välja tulnud.

Korralikke toekaid pinke valmistava Kiili Betooni pakkumises oli transpordikulu pea sama suur kui pingi maksumus. Tuli teisi lahendusi otsida.

Ühe ja teise kohalikuga nõu pidades jõudsin naaberküla Koela Jaanuse talu kuldsete kätega peremehe Saamo Heldema jutule. Kõik hakkas korraga väga hästi laabuma. Saamo vastas mu palvele härrasmehelikult, et tal on AU teha sellisele inimesele, keda ta ka isiklikult tundis, oma metsa tammepuust mälestuspink. Ajalooliselt tähtsate paikade juurde infotahvlite raamide tegemisega on ta ka päris palju aastaid tegelenud.

Miks otsida kujundajat kaugemalt, kui oma kandi külades on andekad ja kunstisoonega inimesed võtta – Aile Nõupuu Kärbla külast Tammeorult oli rõõmuga nõus infotahvli kujundamise ette võtma, liiati kui abikaasa Tõnule oli Helga Mällo klassijuhatajaks.

Heinu Leidna Saunjast Jäätmaalt kaevas toeka pingi korralikult maasse ja keda sa hing ikka infotahvli jalgadele auku kaevama kamandad kui oma poissi :).

Ausalt öeldes oli ka Saamot väga raske kangist ja labidast eemal hoida, vägisi võttis käest ära, et las ma ikka ise…

Ühesõnaga. Suur varandus – head ja abivalmis inimesed on kohapeal me ümber olemas. Vaja vaid teada, märgata ja abi küsida.

***

Lõpuks saabus kauaoodatud päev.

Pisikesed pillitüdrukud Libell ja Mirell sammusid ema Marina ja Haapsalu Muusikakooli õpetaja Sirje Rooglaga akordione tarides rõõmsal sammul parki.

Kohalikud kogunesid, juttu jätkus.

Ürituse viis läbi Helga Mällo viimaseks jäänud klassi õpilane, Oru kooli vilistlane Varje Paaliste, kes luges alustuseks ette sellesama kirja, millest kogu ettevõtmine alguse sai, meenutas kooliaastaid ning tänas kõiki, kes kalli klassijuhataja mälestuse jäädvustamisele kaasa aitasid.

Oru kooli esimese klassi õpilased, kaksikõed Mirell ja Libell Leierid on oma muusikutee alguses, aga juba osalenud Eesti Akordioniliidu korraldatud akordionitähtede konkursil, kus said palju tähelepanu ja innustust edaspidiseks!

Fotol meie oma staažikas akordionivirtuoos Ruuben Ivask ja uue põlvkonna kohalike akordionistide Mirell ja Libell Leieri juhendaja, Haapsalu Muusikakooli õpetaja Sirje Roogla

Täna nagu eile. Fotodel Helga Mällo Oru kooli muusikasõpradega. Akordionimängu oskajaid on meie kandis läbi aegade koolitatud. Suur rõõm, et traditsioonid jätkuvad…

Pidulik kokkusaamine kohalike seltsis oli vallavanem Janno Randmaale heaks võimaluseks, et anda üle Lääne-Nigula valla teenetemärgid

juba aastaid väga populaarset Linnamäe mälumängu korraldanud Meelis Tomsonile

ja meie kuulsaima kaubamärgi Linnamäe Lihatööstuse juhile Indrek Loorensile

Ruuben Ivask esitas akordionil Helga Mällo loodud palad “Linnamäe valss” ja “Rannaküla valss” .

Seejärel saigi pidulik osa läbi. Uudistati infotahvlit…

Jagati muljeid, elamusi, mälestusi…

Oru kooli vilistlaste toetusel valminud mälestuspink Linnamäe pargis

Õpetajad tegid uhiuuel pingil ühispilti.

Seejärel suunduti Oru vanasse koolimajja, kus Wana kooli kohvik pakkus kooki, sai vaadata Aile Nõupuu fotonäitust ning Vedra noormehe Andri Lõheki maalide väljapanekut. Peeglisaalis sirvida Helga Mällo albumeid ning täiendada temaga seotud infot Oru topoteegis.

Palju õnne, kallis koduloohuviline, kes Sa oma lugemisjärjega siiamaale oled jõudnud 🙂 . On asju, mida ei saa edasi anda 30-sekundilise lühivideo, kolme lause või värvilise pildiga.

Kodulugu ja ajalugu vajavadki aja maha võtmist, süvenemist, keskendumist ja tunnetamist.

Et saaksid tekkida seosed-paralleelid tänapäeva ja mineviku vahel. Saada olnust ja juurtest tuge ning suuniseid, et veel paremini mõtestada oma igapäevast tegevust…

Kummardus ja suur-suur tänu veelkord kõigile, kes selle idee praktilisele teostusele kaasa aitasid! Oru kool ja vana kooli vilistlastest annetajad, Saamo Heldema, Aile Nõupuu, Heinu Leidna, Varje Paaliste, River Design OÜ, Eda Vahtra, Reda Reklaam OÜ, Ruuben Ivask, Sirje Roogla, Marina, Libell ja Mirell Leier, Arnold Kuusklaid, Mati Laanes, Kaja Puusepp, Riina Räbbin. Suur hulk Helga kaasaegseid (eesotsas Aino Okkamaaga), õpilasi, kes infotahvli jaoks kokku pandud teksti üle vaatasid, parandasid, täiendasid – olge te tuhandest tänatud!

***

Aega läks ja mitu aastat hinges olnud plaan sai teoks. Mõnikord annavad pikem küpsemine ning keerukate asjaolude sekkumine lõpp-kokkuvõtteks hoopis parema tulemuse.

Allpool Helga Mällo loodud “Linnamäe valsi” sõnad (originaalkäsikiri). Kas pole tore teadmine, et meie kodukohast on laul kirjutatud!

Optimistlikult ja rõõmsalt edasi!

Vahvat jaaniaja jätku!