Paika sai Oru kooli aula(kultuurisaali) nurgakivi

“Euroaluste ajastu on läbi saamas – tänaseks juba 150 õpilasega Oru koolis on aastaid kannatliku järjepidevusega näidenditeks ja kontsertiteks 120-st euroalusest lava ehitatud.

Läbi on saamas ka ajad, kus suurematele üritustele mahtus ühe lapse kohta üks lapsevanem ning õhku jätkus umbes tunniks ajaks.”

Need Oru kooli direktori Andres Kampmani sõnad võtavad lühidalt kokku ühe ruumikitsikusest pingelise etapi peatse lõpu ning vähem kui aasta pärast saavad meie tublid lapsed ja noored kaasaegsemates tingimustes oma tegemistesse hoogu juurde.

Kogu Oru piirkonnas ja kaugemalgi tuntakse rõõmu kultuurisaalist, millest kujuneb ehk tõeline RAHVA MAJA nagu see sündis 85 aastat tagasi, mil tee ideest nurgakivi panekuni oli vaat et sama pikk ja okkaline kui tänase sündmuseni jõudmine.

“Lääne Elu” artikkel aastast 1935.

Asjaosalisi, muidu uudistajaid ja heade soovide soovijaid oli päris palju – Linnamäe Arenguseltsi juhataja Elle Ljubomirov tegi esimesena otsa lahti.

Vallavanem Mikk Lõhmus nentis, et aega läks, aga ehk saab ikka asja!

Varje Paalistele tuletati korduvalt meelde üht vana kultuurisaaliga seotud kihlvedu, mille täitmisele võivad kõik detsembrikuisel avamispeol kaasa elama tulla.

Ehitajate pealik ütles, et sai üle hulga aja taas Eestis töötades Oru kultuurisaali näol puremiseks päris paraja pähkli!

Ajalookapslisse pandi maakonna ajalehe viimane number, kooli tunnusliblika Oospila Orula märk, õpetajate nimekiri, ehitusjoonised jms. Ka kõiki kohaletulnuid kutsuti üles kapsli sisusse panustama, et olla selle ajaloolise sündmusega isiklikumalt seotud.

Ja paika ta läks – järjekordne uusehitus Linnamäel on kuju võtmas!

Soovijad said omalt poolt kellutäie mörti kapslile peale visata ja edasi oodati kõiki sooja tuppa suupistelaua taha sõrmi soojendama.

***

1936. aastal nägi kohaliku kultuurikantsi ehitustander Oru vana kulturimaja, praeguse LASi maja vastas välja nii…

Praegu nii…

Jõuluks on kõik hoopis teisiti…

Vaata ka Urmas Lauri fotogaleriid: