Leivakoolitusest…

Juba 1930-tel oli Oru kandi perenaistel kombeks saada kokku, et koos toiduvalmistamise saladuste loori alla piiluda ning õppinud juhendaja käe all nii mõndagi maitsvat ka ise järele proovida.

Nagu toona, nii ka täna.

Huvilised Linnamäelt, Ingkülast, Orust, Jaluksest, Uuglast, Soolust, Saunjast ja Mõisakülast said möödunud laupäeval Linnamäele, leivalõhnalisse LASi majja saabudes Nõva Break leivameistri Merike Väli abil kolmkümmend kolm põlve meie toidulauda täiendanud leiva hingeelu päris põhjalikult tundma õppida.

Nõva Breaki Hea tuju leiba tellitakse koolitustele ja peolaudadele, Vabaõhumuuseumis toimunud leiva päeval on ta saanud parima laadaleiva tiitli, leidnud tunnustust kolleegidelt-leivaküpsetajatelt ning Pagarite Seltsi esimeheltki.

Selleks kõigeks on ka põhjust, sest Merikese lähenemine leivateole on aupaklik, tunnetav, paindlik ja lugupidav. Meelde jäi ütlemine, et ega leiba ei taltsuta – tal on oma elu ja sina võid teadmisi ning kogemusi omades-kasutades püüda seda endale sobivas suunas mingil määral mõjutada .

Lisaks heale, just sinu perele meeldiva maitsekooslusega väljatöötatud retseptile on vaja puhtust, soojust, aega ja tähelepanu ning maitsvad pontsakad krõbeda koorikuga seemnerohked või siis puuviljatäidisega leivad täidavad maja koduse lõhnaga ning rõõmustavad külalistegi maitsemeeli.

Nagu iga toidu valmistamisel paneb perenaine leiva sisse oma head soovid, meeleolu, kodu energia, mistõttu võib sama retsepti järgi valminud leibadel olla täiesti erinev, isikupärane maitse.

Ka varem leivateoga kokku puutunud said sel koolitusel uuteks katsetusteks rohkelt tähelepanekuid kirja panna – uut infot oli üsna ohtrasti.

Lisaks kohapeal küpsetatud pätsidele läks igaüks koju oma vormi valmis tehtud leivataignaga, et see siis peale mõningast kerkimist ahju pista ning laupäevaõhtune kodu mõnusa leivalõhnaga täita…

Suur tänu Merikesele ning uute kohtumisteni,

toiduvalmistamise huvilised!

NB! Veebruari lõpus on LASi majas tulemas tervislike kookide koolitus, täpsem info lähiajal. Ole kursis ning registreeru kiiresti. Toidukoolituse grupid on alates info avaldamisest täitunud lausa ööpäeva jooksul!