Maal elamise päev – Saunja

SAUNJA on Oru piirkonna suurim, osaliselt merepiiriga küla, kus elab 112 elanikku. Tegus külarahvas on korraldanud suuri suviseid kokkutulekuid. Vanaaseme talus toimus eelmisel aastal Linnamäe 500 kontsertite päeva üks üritustest, kus muusikalisi elamusi pakkus Tallinna Saksofoniorkester.

Sellesuvisel Linnamäe kontsertite päeval sai publik Saunja külas asuvas Silma õpikojas nautida Mari Jürjensi kontserti.

Jooksva info vahetamiseks on olemas küla FBleht, Koduloolist infot, vanemaid ja natuke ka uuemaid fotosid küla (näiteks asus Saunjas kunagi ka mõis) ning Oru piirkonna kohta leiad Oru topoteegist

Maal elamise päeval on Saunjas võimalik külastada mitmeid omanäolisi kohti:

Silma õpikoda on Silma looduskaitsealal asuv looduskool. Siinset looduskeskkonda iseloomustavad väike suletud merelaht, roostikud ja rannaniidud. Silma on väga oluline veelindude elupaik ja peatuspunkt rändeteel. Looduskooli peamiseks tegevusalaks (nagu nimigi ütleb) on loodushariduse pakkumine lastele. Selleks viime läbi õppeprogramme, laagreid ja loodusteemalisi päevi. Sel aastal täitub Silma Õpikojal 10 tegutsemisaastat. Tutvustav  video .

28. sept. oleme kõikidele avatud kell 11-14. Tulge meile külla!

Kontakt: Kaja Loorens 51 21 544 kajaloorens@gmail.com

·         Võimalus õuealal ringi käia, tutvuda koduloomade ja kompleksi kuuluvate hoonetega.

·         Terrassilt ja linnuvaatlustornist saab pikksilma ja binoklitega Saunja lahe linnuelu vaadelda.

·         Avatud on näitus, mis tutvustab õpikoja tegemisi ning ümbritsevat elukeskkonda.

·         Õppeklassis on liblikakollektsioon.

·         Võimalus sõita parvega.

·         Sõites Silma Õpikotta, jääb tee peale RMK Saunja matkarada (1,2 km), mis on varustatud infotahvlitega ning lõppeb vaatetorniga.

***

Kell 14.00 ootab teid Haava viljapuu- ja viinamarjatalu ning iluaed

Kontakt: Anna Gorjatševa, tel: 53407766

Justkui keset “eimiskit“ – Saunja küla ääremaal, Riimi mere läheduses asub paradiis puuviljakasvatuse ja iluaianduse vastu huvi tundvale inimesele. Sadu!!!  viinamarja-, ploomi-, kirsi-, õuna- ja pirnipuude sorte ning haruldasi ilupuid ja –põõsaid, sobitatud maalilisel maastikul looklevate radade äärde ja tiikide kallastele…

Peremees Raimu Aas on võtnud katse-eksituse meetodil praktiliselt järele proovida, millised viljapuud Eesti kliimas kõige paremini vastu peavad ja tal on, mida selle kohta pajatada!

Seda kõike lihtsalt peab ise kogema, nägema ja kuulma…

NB! Kohapeal võimalik korjata ja kaasa osta pirne, õunu ja võib-olla ka ploome! Ämbrid ja sularaha kaasa! 🙂

***

28.septembril, kella 11-16ni on lahkesti oma pilliroost ehitatud kodu uksed Saunjas, Paali-Vanatoal avanud Pirgit ja Peeter Saar .

Kontakt: Pirgit Saar 528 9332

Jah, lugesite õigesti – maja on tõesti ehitatud pilliroost. Miks ja kuidas ning kõik muud küsimused leiavad kindlasti vastuse, avastate tõenäoliselt veel nii mõndagi, mis esialgu võimatuna näib. Sissejuhatuseks lugege asja kohta pisut siit .

Saare pere maale elama asumise kogemusloo leiad siit.

Maale elama asunud perede kogemuslugusi üle Eesti leiad SIIT

***

Saunja külas on saadaval ka kinnisvara.

Loe lähemalt SIIT Täpsema info saamiseks võta ühendust maakleriga. Maja asukohta näitama ja küla tegemistest pajatama oli nõus naabruses elav Merlin Roosi (512 2699)

Veel on saadaval maja, Kirimäe saare kandis, vaata täpsemalt SIIT

Võta ühendust maakleriga.