Laste kasvatamine karistuseta – vanemlusmentor Tanel Jäppinen.

Eilsele loengule kogunes ligi kolmkümmend huvilist lähemalt ja kaugemalt,

mõni väike „roomaja“  ja hällikodanik kaasa arvatud.

See, mida Tanel rääkis oli nii õige, humoorikas ja äratundmisrõõmu pakkuv, et mitmeid kordi tabasid saalisviibijad end tema jutule kaasa noogutamast ning mõistvalt muhelemast – jah, ka meie kodus juhtuvad täpselt samasugused lood.

Kindlasti kulus kõigile marjaks ära meeldetuletus, et enamasti ei ole meie pisikestel sellist ühiselt kokku lepitud salajast vandenõu IGA PÄEV kohe ikka mitu korda oma vanemad korralikult endast välja viia, vaid puht füsioloogiliselt ei ole see väike arusaamatult käituv maailmakodanik saavutanud küpsust oma tundeid analüüsida, sõnastada, veel vähem oskust neid teadlikult muuta. Käsi püsti – kui tihti me ise seda täiskasvanuna teeme?

Loengust selgus, et emotsionaalselt intelligentseks võib nimetada inimest, kes oskab endas ära tunda ja nimetada vähemalt 30-t selgesti eristuvat emotsiooni ning et aju lõpetab küpsemise alles kolmekümnendaks eluaastaks…

Korralik mõtlemise ja seeläbi ka oma lapse parema mõistmise koht…

Mida saaks teha, kui draama on puhkenud, krokodillipisarad voolavad ja kisa ähvardardab lage paigast tõsta?

“Ma ei söö enam mitte kunagi mitte midagi! ” “Ma ei taha enam mitte kunagi õue minna või vastupidi, tuppa tulla!”

Veerand tundi tagasi lasteaiast saadud ning seal päev läbi eeskujulikult käitunud inglinäoga imearmas lapsuke on järsku muutunud sarvemuksude ja sabatutiga põrguliseks.

“Mõõt sai täis, olen väsinud, ei jõua rohkem “käituda”.

“Teiega, kallid ema ja isa on mul ju ometi turvaline oma päeva pingeid välja valada. Teile olen ju ikka kallis, vaatamata sellele mis numbriga detsibellid minu seest välja tulevad ja kui nutukriim mu nägu on…”

Karistamine näib selles olukorras kiire ja lihtsa lahendusena, kuid tegelikult on sel moel saavutatud kuulekuse taga vaid HIRM. Ja kui hästi järele mõelda, siis tõenäoliselt ei soovi keegi, et seesama karistamise ja vägivalla muster kanduks probleemide lahendamise mallina edasi ka Sinu lapselastele…

Võib-olla aitab kannalikkust säilitada see, kui tead, et lapsel ei ole välja kujunenud arusaamist, et emotsioonid on mööduv nähtus. Tema jaoks on just see probleem sel hetkel ja muidugi kõik sellega kaasnev, maailma lõpp – kõik on läbi, kokku kukkunud, tunneli lõpus ei paista mingit valgust!

Anna oma lapsele teada, et ta ei ole üksi, oled siinsamas lähedal tema jaoks olemas. Luba tal tunda oma emotsioone – kuigi jah, olgem ausad, sellises situatsioonis tunduvad minutid kui südamele tinarasked ja lõputult venivad tunnid…

Ja siis saabub hetk, kui kõik jääb järsku vaikseks, laps ohkab sügavalt, ronib Sinu sülle ja laeb oma lähedusevajaduse aku tule jälle roheliseks ning läheb rahulikult omi asju ajama …

Loengu käigus tuli taaskord päevavalgele üks vana tõde.

Kulla tubli noor isa ja ema – hoolitse eelkõige enda eest, et Su hingeline tasakaal oleks paigas, nn. tass täis ja meel rõõmus, et seejärel suure, tugeva ja targana suunata oma järeltulijat nende mäslevate, tont teab kust tulnud ning ootamatult välja purskavate tugevate tunnetega toime tulema.

Oma käitumist järjepidevalt jälgides võib muutusi märgata juba paari nädala möödudes…

Ära heida meelt, kui komistad ja kukud vanadesse mustritesse. Klopi põlved puhtaks, vabanda eelkõige enda (see vastik ja näriv süütunne!) ja lapse ees, ning tagasi sadulasse, juhtima suhteid oma kõige kallimatega parema ja rahuldustpakkuvama kvaliteedi poole…

Tegelikult olete ju kõik kuldmedalit väärt ja mõnikord on hea meenutada, et see kõik läheb päris kiiresti mööda. Hops! – ja oletegi oma silmateraga gümnaasiumi lõpuaktusel, lõug kergelt värisemas, et kas nüüd ongi kõik, nüüd lähebki ta meie juurest päriselt ära…

Lõpetuseks – jõudu, pikka meelt ja kannatust meie noortele peredele igapäevaste, oma rõõmurullidega suhtlemiseks väga vajalike fantaasiavoorude läbimisel!

Ja minge ikka vahel oma kalli kaasaga kohvikusse, kinno, mere äärde päikeseloojangut vaatama või miks ka mitte kardivõistlusele, mägimatkale, surfikursusele, misiganes kellegi silmad särama paneb!

Olge olemas ka enda ja teineteise jaoks.

Loengut toetas MTÜ Lugu (Viivika Orula) ja Linnamäe Arenguselts

P.S Jätkutegevusena:

Juba täna, 29. märtsil algab tasuta veebikursus, mis kestab kuni 8.aprillini. Videosid saab järelvaadata kuni 11.aprillini.

Rohkem infot ja registreerimine: https://taneljappinen.com/kursus/