Oru Kultuurisaali tehnikamure liigub lahenduse poole

Kuigi seadmete probleem veel lõplikult lahenenud pole, soetati uus kinoekraan ja pimendavad kardinad. Foto Urmas Lauri

Lääne Elu annab Urmas Lauri vahendusel teada:
Oru kultuurisaali heli- ja valgustussüsteemi probleem hakkab lahenema – Lääne-Nigula valla korraldatud hanke võitis Maivel OÜ.
https://online.le.ee/2023/10/14/oru-kultuurisaali-tehnikamure-liigub-lahenduse-poole/

„Ega see hea uudis pole,” kommenteeris hanke tulemust Koit Uus, kelle soetatud tehnika seni kultuurisaalis kasutada oli. Praegu välismaal viibib Uus ütles Lääne Elule, et jõuab oktoobri viimaseks nädalaks Eestisse ja asub hanke võitjaga läbi rääkima. „Selgub, kas võitja tõesti suudab hankida seadmed lubatud hinnaga. Võibolla loodab kasutada meie seadmed, aga esialgu küll ei tahaks neid omahinnast odavamalt ära anda,” sedastas Uus Lääne Elule saadetud sõnumis.

Hanke võitnud Maivel OÜ enamusomanik Tiit Maivel keeldus kommentaaridest, öeldes vaid, et kultuurisaal temaga veel lepingut sõlminud ei ole.

Punnseis Oru kultuurisaali heli-, valgus- ja videotehnika pärast tekkis sellest, et 1,2 miljonit eurot maksnud kultuurisaali ehitus läks kallimaks, kui Lääne-Nigula vald oli arvestanud. Rahapuudusel loobus vald heli- ja valgustehnika soetamisest ning selle eest maksis Linnamäega seotud ärimees Koit Uus ajutise finantseeringuna ühe oma ettevõtte kaudu ise, et saali saaks lõpuks ometi kasutusele võtta.

Sel kevadel oli aga oht, et kultuurisaal jääb helitehnikata, sest Uus lubas talle kuuluva heli- ja valgustehnika minema viia, kuna vald polnud talle nõus kasutatava aparatuuri eest maksma.

Vallajuhid põhjendasid tõrkumist sellega, et riigihanketa ei saa nad tehnika eest selle omanikule maksta. Lääne-Nigula volikogu otsustas juunis suurendada OÜ Oru Kultuurisaal osakapitali 70 000 euro võrra, et kultuurisaalil tekiks võimekus korraldada riigihange saali heli-, valgus- ja videotehnika ostmiseks.

„Meil oli hange ära ja hanke vaiete esitamise tähtaeg sai samuti läbi,” ütles OÜ Oru Kultuurisaal juhatuse liige Elle Ljubomirov.

Hankel osales kaks pakkujat – Interrobang OÜ ja OÜ Maivel. Interrobang OÜst 85,2 protsenti kulub Kristel Uusile ja 14,8 protsenti Investeeringute Hoolduse OÜ-le, mis omakorda kuulub sajaprotsendiliselt Koit Uusile. Maivel OÜst kuulub 80,1 protsenti Tiit Maivelile ja 19,99 protsenti Remo Sirilale.

Lääne-Nigula vallas riigihangetega tegelev abivallavanem Rein Kruusmaa ütles, et hanke võitis OÜ Maivel ning tema ei näe takistusi hanke võitjaga lepingi sõlmimiseks.

Kuigi seadmete probleem veel lõplikult lahenenud pole, valmistub Oru kultuurisaal uueks hooajaks. Äsja soetati uus kinoekraan ja pimendavad kardinad, mis võimaldavad teatrietendusi vaadata ka päeval.

Kultuurisaali perenaise Viivika Orula sõnul käivad ettevalmistused uueks hooajaks täie hooga. Teisipäeval sättisid töömehed uut kinoekraani kultuurisaali laval paika. „Meil oli kasutada väga hea ekraan, aga nüüd me saime Leaderi toel sellise ekraani, millele saame hakata peaaegu täismõõdus kino näitama,” ütles Orula.

Mis on esimene mängufilm, mis uuel ekraanil linastub, seda Orula veel öelda ei osanud. „Siiani oleme ainult dokke näidanud ja inimesed on nii toredasti vaatamas käinud,” ütles ta.

Filminäitamisega tehti kultuurisaalis ots lahti märtsi lõpus, kui linastus Anu Auna film Kristiina Ehinist. Ehini ema Ly Seppeli vanemad elasid praeguseks Sooluga liidetud Änniste külas. Paar nädalat hiljem toodi vaatajaini samuti Haapsaluga seotud Anna Hintsi debüütfilm „Savvusanna sõsarad”, mis kandideerib Oscarile parima dokumentaalfilmi kategoorias. „Kui mängufilmideni jõuame, siis usun, et see on ikka tore asi küll,” nentis Orula.

Orula sõnul saadi 30 000eurose Leaderi toetusega kultuurisaali korraga kolm asja – kinoekraan, seminariruum ja kardinad.

Seminariruum tuleb vanasse, kunagise vallamaja renoveerimata ossa, kus praegu on raamatukogu hoidla. „Saame sealt 60 ruutmeetrit pinda,” lausus Orula. Kultuurisaali ja raamatukogu ühine kohvik ja seminariruum annab hoonele lisavõimalusi korraldada seal mitmesuguseid kohtumisi.

Leaderi toel õmmeldi saali kardinatele alla pimenduskiht. „Enne saime kevadel alustada alles pärast kella üheksat õhtul, kui hämaraks läks, nüüd saame saali pimedaks teha igal ajal. Ja ka teatritel on nüüd parem, sest osa etendusi ei saanud meile tulla, sest saal oli liiga valge ja läbi kardinate tekkis saali roosa valgus,” ütles Orula.

„Nüüd hakkab uue hooaja sissesöötmine, vaatame, kuidas piletid lähevad. Mina usun küll, et lähevad, sest aastaga oleme päris palju tuntust saanud,” lausus Orula. Kultuurisaali teatrihooaja avas eile õhtul teater Nuutrum Andrus Kivirähki lavastusega „Väikesed saladused”.

„Ja rokk-kontserdid on täiega peale läinud,” tõdes Orula. Rokikava avab kahe nädala pärast Terminaator, millele järgneb novembris alternatiivrokkbändi DND kontsert.

Uut hooaega on juba alustanud seltskonnatantsijad ja mälumängurid. „Seltskonnatantsijate grupp on nii täis, et praegu ajab juba üle ääre,” tõdes Orula. „Karmoškaõpe alustas jälle, rahvatantsijad teevad edasi, samuti rivitantsijad. Õhtud on kõik täis.”