Linnamäe kontsertide päev 29. juulil – neljas kontsert kell 17.00 Soolus, Rukismäe talus

Pererahvas tutvustab oma talu nii: Rukismäe – meelte paradiis

Rukismäe talu asub rahurikkas ja kauni loodusega Soolu külas. Meil on isegi nn. tänava nimi – Rootsiküla tee. Oleks talud ka nummerdatud, oleksime meie nr.1.
Põlise talukoha piirimail asub isegi kohalik Jordani jõgi! Ümbritseb meid aga nii metsatukki kui põlde, ja muidugi linnulaul. Tüünel suveõhtul kostab üle puulatvade muusikust naabrimehe ja tema sõprade mõnus jämmimine. Peaaegu akna all asuvas kuusikus kasvatab jäneseemand oma poegi, aeg ajalt külastab neid väike rebasepoiss. Ka karu jälgi on näha olnud, tõsi, mitte sel aastal.

Rukismäe talu omaaegne rehielamu on ehitatud 1892.aastal. Nende ammuste aegadega meie perel sidet ei ole. 113 aastat hiljem, aasta oli 2005, sai meist selle talu pererahvas. See oli armastus esimesesest kohtumisest., mida me ligi kümme aastat olime otsinud. Nüüdseks oleme kõik taluhooned renoveerinud, tõsi – hobusetalli häärberis enam ei ole, teatav moderniseerimine on möödapääsematu.
Lisaks paljudele põlispuudele lehvitab end õues väärikalt ligi 200-aastane saarepuu.
Tulitava päikese varjuks on aias käänuline varjutee, mis viib jalutaja nn.salaaeda. Ja selle aia tipus sirgub tasapisi veel väike puuke, mille liigikaaslasel on oma osa meie kultuuriloos ning see üle 100 aasta vanune liigikaaslane on lausa looduskaitse alla pandud. Tegu on igatpidi erilise puuga aga ometi ei kasva ta meie metsades, avamaal kohtab teda harva (mõni aasta tagasi vaid 15 paigas).

Johann Wolfgang Goethelt on järgmised read:

Lehest puul, mis minu aeda
idast jõudnud seemne see,
salamõtet ajast aega
otsida võib teadja mees.

Meie üleskutse teile, head Rukismäe talu külalised, on arvata, mis liiki puuga on meie nn. salaaia tipus tegemist? Võitjat ootab ka auhind.

Kell 17 astuvad imekaunis Rukismäe talu hoovis üles Hanna-Liina Võsa ja Urmas Lattikas. Avatud on kodukohvik.