Pizzakoht Jane Quut Linnamäel

Lääne Elu annab Urmas Lauri vahendusel teada:

Aprillist saadik pakub Jane-Ly Mustkivi Linnamäel nädalavahetustel auto järelhaagisesse sisse seatud köögis tehtud pitsat ja kebabi.

38aastane Jane-Ly Mustkivi tegi eelmisel aastal oma elus suure pöörde – asus Haapsalu kutsehariduskeskuses kokandust õppima ning avas sel kevadel oma söögikoha Jane Quut.

„Süüa meeldib teha ja et Linnamäel pole nädalavahetusel ühtegi söögikohta, kus sooja ampsu saaks, siis mõtlesime, et proovime,“ ütles Mustkivi. Köök on sisse seatud auto järelhaagisesse, mida perenaine kuudiks kutsub. Sellest ka brändinimi nimi Jane Quut.

Kuudi ehk järelhaagise otsa komistas Mustkivi juhuslikult. „Käisin koolist praktikal, seal oli selline kuut pakkuda ja ostsimegi ära,“ ütles Mustkivi. Vajaminevaga sisustatud köögis on ka pitsaahi olemas. „Puuküttega,“ ütles Mustkivi. „Mina teda pean, mees aitab, sõbranna käib vahel abiks. Me teeme ikka veel kõik ise, ei ole jõudu palgata kedagi püsivalt. Õde tuleb vahel appi. Oma ring.“

Nii palavate kui ka vihmaste ilmadega saadi selgeks, et kuudiesisest platsist on külastajatele vähe, vaja on varjualust. „Kui ilm on kehv või on päikeselõõsas liiga kuum, siis peaks kunded katuse alla kolima,“ lausus Mustkivi. Perele kuulub pool hiigelsuurest vanast kolhoosiajal ilmselt garaažina kasutatud hoonest. Aastaid tühjana seisnud hoone oli hõre, tuul tõmbas voodrilaudade vahelt läbi.

Kui Lääne Elu läinud neljapäeval ruumi uudistamas käis, oli see peaaegu tühi. Läheb aega, kuni varjualune valmis saab. „Tasa ja targu,“ ütles Mustkivi. „Eelmisel nädalal panime tuuletõkkekangast, sel nädalavahetusel katame seinad bambusrulooga. Muruvaip läheb põrandale, et tekiks hubane koobas.“ Hoonesse mahub paar-kolmkümmend inimest laudade taha. Väike lava tuleb ka.

Hoone väljarentimise plaani Mustkivil pole. „Arvan, et see veaks pereüritused välja,“ ütles Mustkivi. „Enda sünnipäevad plaanime küll siin pidada. Seni pole mõelnud, et rentida, aga eks aeg näitab.“

Linnamäe arenguseltsi majas asuva Vana Kooli kohvikuga Jane Quut ei konkureeri. „Oleme lahti täiesti erinevatel aegadel. Nemad on nädala sees lõunati, meie nädalavahetustel. Toetame üksteist. Väike kogukond, siis ikka tuleb toetada,“ ütles Mustkivi.

Mustkivi töötas aastaid emale kuuluvas poes, Haapsalu Kangadžunglis. „Siis tekkis tunne, et tahaks süüa teha rohkem kui ainult kodus ja läksingi kooli,“ ütles Mustkivi.

Kutsekoolist rääkis ta säravsilmi. „Mulle nii meeldib! See on parim otsus üldse, et kooli läksin. Tulge kõik, nii tore on. Ülitoredad õpetajad. Mulle hullult meeldib!” Esimese kooliaasta järel sai Mustkivi kokaabi kolmanda kategooria. Kui teine õppeaasta läbi, on koka paberid käes. „Teen seda enda jaoks, mitte selleks, et kokana kuhugi tööle minna. Kui kokapaberid käes, siis võtaks võibolla kondiitri või pagari kursuse. Koolis käia on tore.“

Mustkivi alustab nädalavahetuse ettevalmistusi reede hommikuti. „Esialgu oli nii, et terve päev hakid ja viilutad, aga nüüd on sujuvamaks läinud. Oskan aega paremini kasutada, aga sellest hoolimata lõpetasin eelmisel laupäeval kell üks öösel pitsataina tegemise.“

Kogu aeg õpib ta trikke juurde. „Igal nädalal lisame midagi uut menüüsse, aga põhi on paigas,” lausus Mustkivi. Põhi tähendab kümmet eri pitsat.

„Kui tulen laupäeva keskpäeval ja ütlen, et tahan ühe Türklase, siis kui kiiresti kätte saan?“ uurisin. „Maksimum seitse minutit. Kaks-kolm minutit on pitsa ahjus. Kebabi paneme kolm tundi enne avamist vardasse ja pitsaahju ajame kolm tundi varem soojaks,” ütles Mustkivi.

Retseptid on Mustkivil peas. „Muidu ei jõuaks, kui peaks iga tellimuse järel retseptiraamatust järge ajama,“ ütles Mustkivi. „Väike spikker on seina peal küll, aga tean juba peast. Kümme eri pitsat – see pole keeruline.“

Pitsakuuri ametliku avamiseni läheb veel aega. „Vaikselt jõudumööda nokitseme, ega meil sellist suurt pauguga avamist tule,” ütles Mustkivi.

Mustkivi nimetab ettevõtmist elustiiliäriks. „Sellega kogub ka natuke raha tagasi. Praegu küll kõik kiidavad. Eks selleks ju teen, et endale meeldib, ja on tore, kui ka teistele meeldib,“ ütles ta.