Kas Oru Kultuurisaal jääb helitehnikata?

Märtsi viimasel päeval tõi Metsatöllu kontsert suurepärase akustikaga Oru kultuurisaali puupüsti rahvast täis. Foto: Elle Ljubomirov

Kaie Ilves ja Lääne Elu:

Arusaamatuste tõttu Lääne-Nigula vallajuhtidega laseb ärimees Koit Uus kahe kuu pärast Oru kultuurisaalist talle kuuluva heli- ja valgustehnika minema viia.

Teisipäeval seisis Oru koolijuht Andres Kampmann kultuurisaalis ja laiutas käsi – saal, mis on poolteist aastat teeninud kooli aulana, kus on peetud 1. septembri ja lõpuaktused ning alati rahvast puupüsti täis playback-sõud, jääb kahe kuu pärast tühjaks. „Päris karm laks,“ ütles Kampmann. „Jääb ainult ruum. Tehnika kõik läheb ära. Kogukond ootab vastust. Kas tuleb hange? Millal tuleb hange?“

Lääne-Nigula vallale kuuluvat kultuurisaali ei kasuta ainult Oru kool. Seal on kontserdi andnud rahvusmeeskoor, teatrisse, kontserdile ja tantsima tullakse sinna kaugemaltki kui oma vallast. Poolteist aastat tagasi laulis kultuurisaali avatuks kuulus Estonian Voices.

Sama kaua on kestnud punnseis, mis jätab Läänemaa uhkeima ja terve Eesti ühe parema akustikaga saali heli- ja valgustehnikata. Ärimees Koit Uus, kellele tehnika kuulub, on teinud Lääne-Nigula vallajuhtidele järjest ja järjest ettepanekuid tehnika ühes tükis või jupikaupa välja osta või rendile võtta. Vald maksta ei kavatse. Vahepeal on olnud valimised, vallavanemad on vahetunud, aga selgust pole.

Viimati saatis Uus kirja märtsi lõpus. „Asja eest, mida jooksvalt kasutad, on ju normaalne, et maksad,“ kirjutas Uus. Ärimees ei viia oma vara minema aga pelgalt sellepärast, et vallal pole kavaski maksta. Nimelt leiavad vallajuhid, et Uus peakski saali kiiremas korras tühjaks tegema, et saaks välja kuulutada riigihanke heli- ja valgustehnika leidmiseks. Nimelt ei saavat riigihankega otsida tehnikat, mis juhtumisi sealsamas saalis juba olemas on. „Kõige ausam, kõige korrektsem oleks asi siis, kui tehnika minema viidaks,“ ütles Lääne-Nigula volikogu esimees Mikk Lõhmus Lääne Elule teisipäeval.

Uus pakubki, et viib heli- ja valgustehnika minema, aga palub kohalikul omavalitsusel kaaluda võimalust lubada tal see sinna jätta. Lühidalt – vald kuulutaks hanke välja, Uus osaleks. Kui võidaks, oleks tehnika seal, kus peabki olema, kui ei, viiks Uus selle kolme päeva jooksul kedagi segamata ära.

Ärimehe pakkumine sai Lääne-Nigula vallavanema ülesannetes Janno Randmaalt mittemidagiütleva vastuse – riigihange korraldatakse „sobival“ ajal, kui „vajalikud rahalised vahendid“ selleks on leitud.

„Ei, ma ei ole üllatunud. Küsimus pole ju rahas, vaid põhimõttes,“ ütles Uus Lääne Elule eile ja kinnitas, et praeguse seisuga on nii – ta laseb tehnika minema viia juunis, kui kooli lõpuaktus peetud.

Et punnseisus selgust saada, tuleb ajas paar aastat tagasi minna. Liigselt detailidesse laskumata läks 1,2 miljonit eurot maksnud kultuurisaali ehitus kallimaks, kui vald oli arvestanud. Vald viskas heli- ja valgustehnika rahapuudusel eelarvest välja ning Linnamäega seotud ärimees Koit Uus maksis selle eest ajutise finantseeringuna ühe oma ettevõtte kaudu ise, et saali saaks lõpuks ometi kasutusele võtta. „Tegin seda heas usus ja olen püüdnud ka hiljem asja heauskselt lahendada,“ ütles Uus eile.

Lääne-Nigula vallavolikogu esimehe Mikk Lõhmuse sõnul ei saa vald Uusi ettevõttelt heli- ja valgustehnikat välja osta, sest see on üles pandud ilma riigihanget korraldamata. Aga rendile võtta? „Sellega on sama lugu – kui pole riigihanget, siis mis iganes rahalised tehingud ei ole kohalikul omavalitsusel võimalikud,“ märkis Lõhmus. Uus ettevõtjana aga riigihanget tegema ei pidanudki.

Punnseisust väljatulekuks peaks vald korraldama nüüd ise riigihanke, aga paari aasta tagusest veel suuremas kitsikuses kohaliku omavalitsuse eelarve on pingeline – kas omal ajal Uusile 160 000 eurot maksma läinud valguspark on vallale üldse jõukohane?

Lääne-Nigula vallavanema ülesannetes Janno Randmaa ütles, et on planeerinud suvel lisaeelarvega tegeleda, et näha, kas ja kui suurt lisakulu valla rahakott välja kannataks. „Iga sent on arvel,“ märkis Randmaa.

Lääne-Nigula vallavolikogu võiks Randmaa sõnul lisaeelarvet arutada juunis või augustis. „Kui selgub, et lisaeelarvega oleks võimalik, siis peab see volikogust läbi käima, see on volinike tase. Eelarves võimalusi pole, see pole niisama, need on ikka märkimisväärsed numbrid,“ märkis Randmaa ja lisas: „Üle oma varju me hüpata ei saa.“

„Kuidagi tuleb see asi ära lahendada. See on juba piinlik,“ ütles Oru kultuurisaali juhatuse liige Elle Ljubomirov. 27. oktoobril peaks kultuurisaalis andma kontserdi Terminaator. Vallavanema ülesannetes Randmaa sõnul on täiesti võimalik, et valgus- ja helitehnikat saalis selleks ajaks ei ole.