Ly Seppel saab sünnipäevaks nimelise pingi

“Lääne Elu” annab Urmas Lauri vahendusel teada:
Luuletaja Ly Seppel saab oma 80. sünnipäevaks Oru kultuurisaali ette nimelise pingi, mälestustahvliga tähistatakse ka tema vanematetalu – Ristemäe – koht Soolu ja Jalukse piiril endises Änniste külas.

Reedel oli Oru kooli 8. klassi õpilaste ühiskonnaõpetuse tund Ristemäel. „Kodanikukohustus. Eesti rahva traditsioon – talgud,” tutvustas kooli direktor Andres Kampmann tunni teemat.

Oru kooli 8. klass korrastas talgupäeval Ristemäe tamme ümbruse. Foto: Urmas Lauri

Kui Lääne Elu veidi pärast keskpäeva Ristemäele jõudis, oli taluasemel kasvava võimsa tamme ümbrus juba korda tehtud. „Lapsed tegid natukese ajaga,” rehmas Loorens naerdes käega. „Ma ütlen, noored on nii kiired,” lisas Orula oksarisu lõkkesse visates.
Ristemäe tamm on võimas. „Ikka väga palju sadu aastaid vana,” hindas Loorens. Et tamme suurusest aimu saada, võttis Orula kolm naist veel punti ja alles neljakesi ulatusid nad puud kallistama.
Lisaks tosinale õpilasele, direktorile, kooli õppejuhile Edita Luigele ja koolionule Peeter Aidnikule oli talgulisi veel – kaasa lõid Viivika Orula Soolu külast ja kunagine Ristemäe naabertalus Luusnal elanud Ülo Loorens.
Tammealune ongi sünnipäevapeo üks märgilistest kohtadest. „Avame Ly Seppeli lapsepõlvekodu puidust sildi, Ülo [Loorens] korraldab seda,” ütles Orula. „Meil on selline plaan, et me koguneme siia 1. mail kell kolm. Siis laulavad lasteaialapsed Lyle sünnipäevalaulu,” tutvustas Orula sünnipäevakava.
Teine sünnipäevaliste märgiline koht on Oru kultuurisaal. Kell 17 avatakse selle ees Ly Seppeli nimeline pink. „Kaks venda, praegused vilistlased, tegid selle koolitöö raames,” ütles Orula. Pingi avamine tähendab aga seda, et sinna kruvitakse külge Ly Seppeli nimeplaat.


„Saalis esinevad Oru Marid, õpilased loevad Ly Seppeli luulet ja Kristiina Ehin (Ly Seppeli tütar – toim.) ja Silver Sepp on lubanud anda väikese kontserdi ka,” lausus Orula.
Seppeli vanemad elasid praeguseks Sooluga liidetud Änniste külas. Küla koosnes kahest osast: Suure-Änniste ja Väikse-Änniste. Kui 1977. aastal küla kaotati, siis liideti Suure-Änniste Soolu ja Väikse-Änniste Jalukse külaga.
Loorens meenutas oma noorpõlve, mil nende pere Luusna talus elas. Tema ise sel ajal veel koolis ei käinud, koolitee algas tal siis, kui nende perel juba Jalukses maja oli. Ülejäänud vennad-õed – neid oli kokku üheksa – käisid Ännistelt Jaluksesse kooli. „Neli kilomeetrit sinna, neli tagasi. Iga päev,” meenutas Loorens.

Ristemäel on Loorensi sõnul ka olümpiasportlase, ratsutaja Dina Ellermanni juured. „Ta on Ly õe Vaike tütar,” ütles Loorens. Ellermann osales 2021. aastal Tokyo olümpiamängudel koolisõidus ning oli seal koos Tõnu Endreksoniga avadefilee Eesti lipukandja.

„Ristemäe oli ikka korralik talu,” tunnustas Loorens kunagise naabri elamist. Praegu on talust järel vaid vundamendid…