Oru Hooldekodu renoveerimisest

Lääne Elu annab teada:

Oru hooldekodu juhataja Helga Kumeli sõnul vajavad hooned kiiremas korras remonti, sest ahjud on lagunenud ja hoolealused jäävad sügisest külma. Foto: Andra Kirna

Kiiruga valminud eelnõu Räägu mõisas asuv Oru hooldekodu maha müüa võeti küll tagasi ja volikogu seda ei arutanud, kuid vallajuhid otsivad endiselt hooldekodule ostjat.

Eelnõu läinud neljapäeval volikogu istungil tagasi võtnud Lääne-Nigula abivallavanem, tol hetkel vallavanema kohusetäitja Taivo Kaus tunnistas Lääne Elule, et eelnõu oli koostatud kiiruga. Peale müügisoovi pidanuks seal olema ka analüüs, kui palju remont maksaks ja kas vald võiks siiski ise selleks laenu võtta. „Selle analüüsiga me ei jõudnud tegeleda,” ütles Kaus Lääne Elule.

Lääne-Nigula uus vallavanem Janno Randmaa ütles Lääne Elule, et nad koostavad uue eelnõu, kus on käsitletud mõlemat võimalust – nii müüki kui ka laenu. „Kas remontida või müüa, see sõltub siis juba maksumusest,” ütles Randmaa.

Sellest hoolimata kuulavad vallajuhid samal ajal mitteametlikult maad, kas keegi tahaks hooldekodu ära osta. Näiteks on Oru hooldekodu pakutud Südamekodudele, kellel on Eestis hooldekodude kett. Lääne Elule ütles Südamekodude nõukogu esimees Martin Kukk, et nende huvi laguneva Oru hooldekodu vastu on leige.

„Kiirustada ei taha,” ütles Randmaa uue eelnõu kohta. Samas on väga kiire.

Pääste- ja terviseamet on teinud hooldekodule terve rea ettekirjutusi, sest hoone ahjud pole korras. Ettekirjutuse täitmise tähtaeg oli 1. aprill.

Praegu pole ahjusid vaja kütta, aga kui neid sügiseks korda ei tehta, jääb külma neli tuba, kus elab üheksa hoolealust. Ahjud on tuleohtlikud – ei tõmba või on sisse varisenud. Hooldekodu on seni ise ots otsaga kokku tulnud, praeguseks kuhjunud nõuete täitmiseks, sh ahjude jaoks, neil aga raha ei ole.

„Kui vald otsustab hooldekodu maha müüa, siis fakt on see, et ostjal tuleb arvestada investeeringutega, või siis peaks vald ise investeerima,” ütles Oru hooldekodu juhataja Helga Kumel.

Oru hooldekodu remonti ei ole aga sees ei Lääne-Nigula valla tänavuses eelarves ega ka eelarvestrateegias 2024. aastani, nii et – ükskõik missugune uus eelnõu ka tuleks, oleks Oru hooldekodu remonti Lääne-Nigula vallajuhtide sõnul keeruline lähema nelja aasta sisse mahutada.

Selle nahka võib minna ka kaks aastat tagasi saadud 180 000 eurot toetust, mille kasutamiseks on aega jäänud kümme kuud. Et seda kasutada, peaks vald lisama 450 000 eurot, mida ei ole.

Kuigi hooldekodu maksaks laenu ise tagasi ja on küsinud vallalt luba see võtta, pole see Lääne-Nigula vallavolikogu esimehe Neeme Suure sõnul võimalik, sest laen tõstaks valla laenukoormust viis protsenti. Aastaks 2024 oleks koormus muid investeeringuid täis tuubitud eelarvestrateegia järgi täpselt 80 protsenti. Rohkem ükski vald laenu võtta ei tohi ja veel viit protsenti sinna lisada ei saa. „Siis tuleks vaadata, kas saaks tekitada lõtku, kas mingi muu objekt võiks edasi lükkuda,” ütles Randmaa.

Küsimusele, miks ei ole juba kaks aastat tagasi saadud toetusega keegi seni tegelenud, ei oska vastata keegi – vallaametnikud näitavad näpuga hooldekodu maa ja hoonete omanikule, äriühingule Lääne-Nigula Hooldekodud, mis on aga sada protsenti valla oma.

„See kõik on valla tegemata töö,” põrutas Lääne-Nigula volikogu liige Einar Pärnpuu. „Kaks aastat on see kõigile teada olnud. Ei vallavanem ega äriühing ise ole kordagi sellest juttu teinud. Mina arvasin, et seda ei tulegi. Kas mina Kullamaa elanikuna pean järge pidama, millal Oru hooldekodu korda tehakse?!”

Lääne-Nigula vallavolikogu liige Andres Kampmann loodab, et terve mõistus võidab, vallavolikogu annab loa laenu võtta ja hoone saab korda. „Müük oleks pimesi tormamine, et asi kaelast ära saada. See tundub jonni ajamisena, et laenata ei saa, et keegi teine jääb siis ilma,” ütles Kampmann.

Samas tuleb uusi investeeringuid enne valimisi uksest-aknast: kes tahab Martnasse uut koolimaja, kes Taeblasse staadioni, kes Paliveresse uut spordiplatsi. „Aga kui Oru tahab hooldekodu jaoks 400 000 laenu, siis öeldakse, et vat ei saa,” ütles Kampmann.

Oru hooldekodu

  • Kuulub vallale, maja ja maa kuuluvad valla äriühingule.
  • Kui äriühing esitas taotluse võtta 450 000 eurot laenu, valmis vallavalitsuses kiiruga eelnõu hooldekodu maha müüa.
  • Läinud neljapäeval võttis vallavanema kt Taivo Kaus eelnõu tagasi põhjendusega, et selles pole piisavalt infot, et volinikud saaksid otsuse teha.
  • Hooldekodu saatuse otsustav uus eelnõu peaks valmima hiljemalt juuniks, muidu võib hooldekodu remondiks saadud 180 000 eurot korstnasse kirjutada.
  • Kui hooldekodu maha müüakse, ei saa toetust nagunii kasutada.

Kaie Ilves