Silmal valmis uus õpperada

Silma õpikoja loodusõppe juhendaja Marko Valker on õpikoja ümbrusse loonud matkaraja, mida huvilised saavad nutitelefoni abil läbida.

„Et keerulisel ajal üksi või perega looduses liikuda,” põhjendas rakenduse tegemist Valker.
Et rada telefonis jälgida, tuleb alla laadida Navicupi äpp. Silma õpikoja juures on kaardil punkt „Põnev loodusretk Silmal”. Et rajale telefonis ligi pääseda, tuleb sisestada nimi ja parool. Valkeri sõnul pani ta raja parooli alla, et saaks hoomata inimeste arvu. „Me ei taha Viru raba teha,” viitas Valker ülerahvastatud matkaradadele.

Pühapäeval avatud raja oli neljapäevaks läbinud iga päev paar inimest, peamiselt need, kes sattusid juhuslikult õpikoja lähedale. Rada on Valkeri sõnul läbitav kõigile ja sobib hästi lastega peredele, sest pole liiga pikk ning põnnid ei väsi ära.

Valker tahab kaardikeskkonda veel radasid märkida. Järgmised rajad on mõeldud inimestele, kellel on rohkem aega – umbes pool päeva – ja kes on autoga. „Katsun sellised punktid valida, et oleksid kõigile huvitavad – et ei oleks ainult linnupunktid,” rääkis Valker.
Tema sõnul on Silma piirkond selline, kus on maailma mõttes erilised loodusväärtused väikesel alal koos. Paljud neist on kergesti ligipääsetavad, kuid inimesed ei oska neile tähelepanu pöörata ja lähevad mööda. Kaardirakendus aitab vaatamist väärt detailidele tähelepanu pöörata.

Järgmine rada valmib Valkeril lähinädalatel. Tal on plaanis rajapunkid ka paberile trükkida, et need, kel pole nutitelefoni või kes ei taha rada nina telefonis läbida, saavad infot ka paberkaardilt.

Lääne Elust