Maal elamise päeva kava

Maal elamise päev on üle-eestiline algatus, mil laupäeval, 28. septembril avavad huvilistele oma uksed 35 valda üle Eesti. Lääne-Nigula vallast osaleb neli piirkonda – Risti, Palivere, Oru ja Martna.

Päeva eesmärgiks on külaelu ja selle võimaluste tutvustamine kohapeal – hiljuti maale asunute kogemuslood, ringkäigud ja infovahetus külades, päeva staabis teave vabadest elu- ja töökohtadest.

Väga oodatud on ka kohalikud inimesed, – on ju sel päeval avatud talud, külad ja asutused, kuhu võib-olla seni ei ole sattunud, seega hea võimalus uudistama minna! Päevakavas leidub tegevusi erinevatele vanuse- ja huvigruppidele.


ORU PIIRKONNA MAAL ELAMISE PÄEVA STAAP ja kogu päeva puudutav info on koondunud Linnamäe Arenguseltsi (LAS) Majja (Kooli tee 2, Linnamäel). Kontaktid: Cynne Põldäär 5621 4386, Varje Paaliste 5622 3837, Eve Tamm 5667 9002.

LINNAMÄEL, LASi MAJAS ON KOGU PÄEVA VÄLTEL (kella 11-16ni) AVATUD:

* Infonurk, kust leiab teavet piirkonna avalike teenuste
ning müügis olevate maade ja majade kohta. Kohal on kinnisvaramaaklerid Kaie Roos ja Virve Metsis ning lisaks leiab siit ümbruskonna tööandjate kontaktid, tegevusalad ja info saadaolevatest töökohtadest. 

* Wana kooli kohvik,
kust saab osta päevapraadi, kohvi-teed ning miskit magusat kõhutäiteks

* Linnamäe Noortekeskus, kus saab mängida piljardit ja koroonat ning lauamänge.

* Mängutuba, kus leiavad tegevust natuke väiksemad

* Lisaks saab tutvuda Oru topoteegi, meie kandi virtuaalse fotoalbumiga.

***

MIDA PÕNEVAT LINNAMÄEL SEL PÄEVAL VEEL TOIMUB?

Kell 12 avame LASi Maja juures asuva jalgpalliplatsi.
Toimub sõprusmäng, millele järgneb noorte jalgpallitreening

Kella 12-14ni tegeleb  LASi Maja mängutoas kõige pisematega Linnamäe lasteaia särasilmne kasvataja Regina Kleeman.

Kell 13.00 on LASi Majas loeng “Kehaline aktiivsus vanemas eas“

Millist kasu toob liikumine? Lihtsaid harjutusi algajatele. Miks ja kuidas alustada näiteks kepikõnniga? Soovitusi ja nõuandeid füsioterapeut Leelo Pajult

Kella 13-15ni saab Oru Haruraamatukogus (asub Linnamäel, Lääne-Nigula valla Oru teeninduskeskuses) meisterdada raamatukogu perenaise Kaja Puusepa sõbralikul juhendamisel heade mõtete tahvlit ja midagi toredat veel! 

Samas on võimalik vaadata kevadel Soolu Põllugaleriis avatud näitust “Elu. Ilu.Rõõm” meie kandi 80+ memmedest-taatidest ja nende elutarkustest! Kes kevade ja suve jooksul Soolu külla sõita ei saanud, siis nüüd on hea võimalus näitust ka Linnamäel vaadata!

Kell 14 aitab Kati Koch LASi Majas, noortekeskuse kööginurgas valmistada maitsvaid kaerahelbeküpsiseid. Kõik pered, lapsed ja lapsemeelsed on oodatud kaasa lööma!

***

MIS TOIMUB LÄHEMAL JA KAUGEMAL ASUVATES KÜLADES?

Kell 11 algab Koela Talumuuseumi juures Mihklilaat (Linnamäelt vaid nelja minuti autosõidu kaugusel) Mida kõike seal näha ja teha saab, seda vaata SIIT! 

Kella 11-16 on avatud Lääne-Nigula kirik ja kogudus . Igal täistunnil kuni kella 15-ni toimub kirikuga tutvumiseks põnev mäng-kirikuseiklus! Vaata ka koguduse kodulehte.

Kell 11:00 ja 15:00 algavad Roosta puhkeküla tutvustavad ringkäigud, avatud on seikluspark ning muidugi saab ka süüa.

Nuckö saalis pakutakse kooki ja kohvi/teed!

***

Oru piirkonnas on avatud on mõned hiljuti siia kanti kolinud perede kodud, kohapeal saab tutvuda mitmete külade ja asutustega.

Kella 11-16ni on avatud Mangu talu Ingkülas, kus lisaks lahkele
pererahvale elavad ka kitsed, kanad ja jänesed 🙂 (kontakt: Kristina Lembinen, telefon 5566 1970) Loe lähemalt SIIT

Kella 11-16ni saab tutvuda Saunja küla Paali-Vanatoa talu pilliroost
majaga (kontakt: Pirgit Saar, telefon 5590 0044). Loe lähemalt SIIT

Kella 11-14ni avab uksed ka MTÜ Saunja Loodushariduskeskus (Silma õpikoda)

Kella 11-16ni saab Kärbla külas, TAMMEORU talu garaaažikinos vaadata Matsalu Loodusfilmifestivali filme (kontakt: Aile Nõupuu, telefon 528 3224) ning tutvuda Uuskalda Spordi-ja puhkeküla võimalustega (kontakt: Martin Roosileht, telefon 5397 9793).

Kärbla külast loe veel SIIT

Kella 11-16ni on avatud Soolu küla Taaveti päranditalu, kus perenaine Viivika Orula (telefon 521 4210 ) teeb jututiirusid ka küla peal ja näitab, et kus ja mis kunagi oli. Lisaks võib tulla õunu korjama (annetused südametunnistuse järgi ajaloolise Soolu sumbküla kiviaedade taastamise fondi). Taaveti talu aias on üleval näitus, on võimalus soetada graafikat ja maali (arveldamine sularahas)

Maal elamise päeva puhul avatakse Soolu külatänava ääres omanäoline “Teeleht” Loe kõigest Soolu külas toimuvast täpsemalt SIIT

Kella 11-16ni on avatud ka ORU MESILA, kus Hardi Haabelilt (telefon 5349 3732) saab vastuseid kõigile mesindust puudutavatele küsimustele ja loomulikult ka mõne meepurgi kaasa osta.

Kell 14.00 algab ringkäik Haava viljapuu- ja viinamarjatalus (Saunja külas) . NB! Kohapeal võimalik korjata ja kaasa osta pirne ja õunu (kontakt: Anna Gorjatševa, telefon 5340 7766). Lisainfo 

Avatud on ka Oru kool, Linnamäe lasteaed, Roosta puhkeküla.

Oma koduküla tutvustama on valmis veel mitmete kogukondade esindajad.

Kontaktid ja ka külades saada oleva kinnisvarainfo leiad SIIT

Ajakava, tegevused ja külastuspaigad on pidevalt täienemas.

Ole kursis!