Maal elamise päev – Soolu

Järgmisel aastal väärikat juubelit (500 aastat esmamainimisest) tähistavas Soolu külas elab 30 elanikku.

Nagu allolevalt pildilt näha, ettevalmistused suursündmuseks juba käivad.

Külal on värskelt valitud noor ja tragi külavanem Janek Samarajev ning kohalike, et mitte öelda kogu Oru piirkonna kultuurilise hingeelu eest kannab hoolt Taaveti talu perenaine Viivika Orula,

kelle fantaasia- ja inspiratsioonipuhangutest sündinud ainulaadsed ettevõtmised on hingetoitu pakkunud sadadele ja sadadele inimestele. Näiteks eelmisel suvel, Linnamäe 500 kontsertite päeva raames toimus Viivika maakodus, Taaveti talus Kristiina Ehini ja Silver Sepa taluaiakontsert .

ja ka sel aastal ei jäänud Linnamäe kontsertite päeval Taaveti taluõu tühjaks 🙂

Viivika on olnud ka kunsti sõna otseses mõttes MAALE tooja, korraldades Linnamäe külas, LASi Majas mitmeid heatasemelisi maalinäitusi.

Et miski pole talle võimatu, näitas sel kevadel Soolu külas, Nagimäe heinaküüni juures asuvas Põllugaleriis originaalsel moel, kahe limusiini, rahvatantsijate ja ratsahobusega

avatud fotonäitus “Elu.Ilu.Rõõm” meie kandi 80+ vanuses memmedest-taatidest ja nende elutarkustest.

Nimelt sai näituse avamise käigus avalikkuse tähelepanu juhitud justkui igavesti ja aastaringselt tolmavale Soolu külateele (maaelu “võlud”), mis on Viivikale ja kogu külarahvale üks suur südamevalu koht ning sümboolselt ja omaalgatuslikult sai maha pandud jupike “mustkatet”.

Siin ta on! Rahvatantsijate spaleer ääristamas Soolu küla esimest mustkattega lõiku, kuhu kohe-kohe on peale sõitmas uhked limusiinid, elevil näitusestaarid rõõmsalt aknast lehvitamas.

Ja sel toredal fotol “memmed hoos” ehk päevakangelased oma “suksudega” Linnamäelt, LASi Maja eest Soolu, näituse avamisele sõitmas.

Selline ilus ja päikeseline, südamlik ning üsna rahvarohke õhtupoolik oli 🙂

NB! Praegu on sama näitus üleval juba Linnamäel, Oru teeninduskeskuse I korruse koridoris, raamatukogu juures.

Nii elatakse Soolus ja selliseid ägedaid asju tuleb siinkandis aeg-ajalt ette, sest ollakse külaelu suhtes igati optimistlikult meelestatud nagu kirjas sellel Viivika kingitud pildil 🙂

Sissejuhatus ja eellugu räägitud, asja juurde ka 🙂 !

Maal elamise päeval, 28. septembril on Soolu küla Taaveti päranditalu on avatud kella 11-16.  Perenaine Viivika Orula ( tel. 521 4210 ) teeb jututiirusid ka küla peal ja näitab, et kus ja mis kunagi oli.

Lisaks võib tulla õunu korjama, kel talvise mahla järgi janutab, annetused südametunnistuse järgi ajaloolise Soolu sumbküla kiviaedade taastamise fondi.

Taaveti talu aias on üleval näitus “Hilja ärganutele ehk kordus”,  Vendo Jugapuu ” Musta mulla luule”.
Pop-up kunstinurgas on võimalus soetada graafikat ja maali, arveldamine sularahas.

Maal elamise päeva puhul avatakse Soolu külatänava ääres omanäoline “Teeleht”:

Sõida rattaga, seisata, loe, mõtle, naera, imesta, saa teada.

MAAL ELAMISEST.

Külal olemas ka FBleht. Koduloolist infot, vanemaid ja natuke ka uuemaid fotosid küla ning Oru piirkonna kohta leiad Oru topoteegist

NB! Soolus on pakkuda kinnisvara. Vaata SIIT