Kuidas Linnamäe rahvas jalgpalliväljakut ehitab

Oled Sa lugenud Alfred Lumeste kirjutatud Oru valla raamatutest, kuidas Linnamäele koolimaja või rahvamaja ehitati? Kui jah, siis oskad ilmselt järgnevaga paralleele tõmmata. Kui mitte, siis soovitan seda teha, sest tegemist on tõesti huvitava lugemisega meie kodukandi ajaloost.

Ilmselt on kõik märganud, et Linnamäel on paigaldatud uus ja ilus muru staadionile, osa inimesi on ka kindlasti märganud üleskutseid, kus Oru Spordiklubi palub abi uue jalgpalliväljaku juures tehtavatel töödel. Ning on ka inimesi, kes on nendele üleskutsetele reageerinud ning appi tulnud. Teisipäeva, 13. augusti õhtul oli talgukutsele reageerinud 22 talgulist, tööd jagus kõikidele – nii nendele kellest rehavars veel üksjagu pikem on, kui ka tõsistele töömeestele, kes traktorit juhtida oskavad. Jalgpalliväljakul on küll muru maas, kuid väljaku ääred nõuavad veel ettevalmistust, et ka sinna korraliku muru külvata saaks. Lisaks valmistusime juba talveks – kividest sai puhastatud ala, kuhu saab talvel teha liuvälja. Kellele sellel korral aeg ei sobinud, siis võimalust käsi külge panna, tuleb veelgi.

Veidi jalgpalliväljaku ehitamise taustast. Oru Spordiklubi sai Leader meetmest 2018. aastal  veidi üle 63 000 euro toetust jalgpalliväljaku ehitamiseks. Esimese hanke tulemusel oli madalaim pakkumine 148 000 eurot. Seega oleks meie enda panuseks pidanud olema 85 000 eurot, mis oli ilmselgelt liiga palju. Kärpisime veidi projekti ning korraldasime uue hanke, seekord läks paremini ning väljaku maksumuseks tuli 89 000 eurot. Selle sees aga ei olnud ei kastmissüsteemi ega valgustust. Kuna neid töid on keeruline, et mitte öelda võimatu, teha peale väljaku valmimist. Otsustasime kastmissüsteemi välja ehitada, mis tähendas 10 000 eurot lisakulu, lisaks veel ettevalmistavad tööd valgustuse paigaldamiseks. Peale Leader meetmest saadud toetusele oleme saanud rahastust riigilt – 15 000 eraldati meile katuserahadest. Lääne – Nigula vald on toetanud jalgpalliväljaku ehitust 2000 euroga, lisaks 5000 eurot sai Oru Spordiklubi läbi kaasava eelarve kastmissüsteemi väljaehitamiseks. Oru Spordiklubil oli omavahendeid 5000 eurot. Seega alustasime ehitust teadmisega, et I etapi maksumus on ca 103 000 eurot, kuid meil umbes 10 000 eurot sellest puudu. Valik oli lihtne aga karm – kas jätame kasutamata 63 000 eurot Leader toetust ja 15 000 eurot katuseraha või võtame riski ja alustame ehitusega. Risk sai võetud ja pöördusime abi saamiseks ettevõtjate poole. Õnneks on meie kogukond sedavõrd ühtehoidev ja ühiste asjade eest väljas, et puuduv osa saigi kokku.

Järgmiseks investeeringuks on valgustuse paigaldamine – maksumus ca 15 000 eurot ning väiksemate väravate soetamine, et ka koolilapsed saaksid trenni teha – maksumus ca 2 500 eurot. Seega oleme endiselt avatud igasugusele rahalisele abile.

Mis edasi, kui jalgpalliväljak on valmis? Juba alustame ettevalmistusi kergejõustikuala projekteerimisega, et ümber väljaku saaks tulevikus ka korralik tartaankattega jooksurada ning võimalus kergejõustikuga tegeleda. Millal me teostuseni jõuame, seda ei oska öelda, aga kunagi ikka 😊

Seega, kui sa lugesid selle pika jutu läbi, siis ilmselt oled aru saanud, et tehtud on kõvasti tööd ja see ei ole kaugeltki läbi. Palun tule Sina ka talgutele, pane käsi külge ja aita kaasa, et meil oleks taaskord üks korrastatud koht rohkem ning lastel (aga ka täiskasvanutel) paremad võimalused (tervise)spordiga tegelemiseks. Või kui Sinu ettevõttel on võimalik ehitust rahaliselt toetada, siis iga sent on väga oluline.

Kui kunagi kirjutatakse uus raamat mitte küll enam Oru valla ajaloost, kuid meie kandist, siis Linnamäe staadioni ehitus väärib seal kindlasti oma peatükki. Peatükki sellest, kuidas Linnamäe rahvas endale jalgpalliväljakut ehitas.

Kadi Paaliste, Oru Spordiklubi liige