Kuldaurahadega hinnatud jook Räägu teetööstusest

Lugu sellest, kuidas üks asi viib teiseni ja mis sellest kõigest välja tuli ehk lisateadmisi kohalikust ettevõtlusest ja traditsioonidest lugu pidavale inimesele 🙂 .

Kas Sina tead, mis on palpor tee?



Peale tulutut googeldamist, tarkade sõpradega nõu pidamist ning kõikide õlekõrte ära kasutamist lõi järgmise päeva varahommikul järsku “tuluke” põlema!
Kuna kuuldavasti kasutati Räägu teetööstuses pohli ehk palukaid ja valmistati ka porganditeed, siis kolm tähte siit ja kolm sealt ning kokku saigi PALPOR!

Mõnus ninanips üle saja aasta tagasi loodud kohaliku firma tootearendajatelt – no las “googeldavad” saja aasta pärast ja mõistatavad, mis taim see palpor on 🙂 .

Võib-olla idaneb see mõte kellegi peas edasi – saja-aastaste juurte ning traditsioonidega toode, pohla-porgandi tee taas au sisse tõsta…

Räägul ju ait-kuivati, kus teetööstus tegutses, täitsa olemas ja tooraine kuivatamise lavatski alles…

Ja kui kusagil aida või kuurinurgas kummutis peaks leiduma midagi, mis näib teemaga haakuvat, siis oleks heameel sellest kuulda!

Paberitükk ja papp- või puukarbike on nüüd oma tähenduse saanud…

Huvilisele natuke ka taustast.

  1. detsembril 1932 kirjutab ajakiri “Jõulutaat” https://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=joulutaat19321201.1.28:


Kodanikud, hoolitsegem oma südame eest!

Ostke Räägu Teetööstuse Kerweli teed

või peenemaitselist kodumaist Oru teed


http://Väiketrükis. Pakend. Tee pakkepaber., HM _ 9008:6 ArTr 74, Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid SA, http://www.muis.ee/museaalview/1017594

Jäägem terveks!

Ajaloo eesriide taha piilusid Viivika ja Eve