Koduloo ümarlauast…

Rõõm oli tõdeda, et järjekordsele Oru kandi koduloosõprade kokkusaamisele tuli vanade fotode põnevast ja palju äratundmisrõõmu tekitavast maailmast osa saama mitmeid uusi huvilisi, kes lahkelt jagasid oma teadmisi Oru topoteegi  http://oru.topoteek.net/ täiendamiseks.

Kuulda sai meie kandi ühe vanima elaniku, selle aasta juunikuus juba 99-t sünnipäeva tähistava Marta Metsa (neiuna Nõupuu) lapsepõlvemälestusi elust kodutalus Tuisul ajast, mil ta oli veel päris pisike plikatirts.

Fotol esireas seisev patsidega tüdruk

Põhjalikult ja detailselt kirjeldab ta oma jutustuses tolleaegsest elu-olu – kuidas ja milliste vahenditega põldu hariti, loomi kasvatati, mis oli talupere toidulaual ja kuidas seda kõike oma jõududega majandati.

1940. aastal abiellus 20-aastane Marta-Aliide Nõupuu naaberkülast, Orjuse talust pärit Aleksander-Rudolf (Ants) Metsaga.

Noored said koos olla vaid seitse kuud, kui Ants mobiliseeriti Venemaale, sõtta. Õnneks tuli ta mitmete aumärkide vääriliseks hinnatuna elusalt koju tagasi, kuid kohe ootas ees järgmine vastuseis – Venemaal viletsat elujärge näinud ja kogenud mehena keeldus Ants kategooriliselt kolhoosi liikmeks astumast.

Metsade majapidamisele kehtestati tavapärasest kõrgemad maksud, mis üha kasvades ja kasvades viisid selleni, et pere pidi oma kodu, 20-hektarilise Tuisu talu maha jätma, otsides
Linnamäel siin ja seal ajutist peatuspaika. Uus kodu leiti Aru talus, kus Marta koos poja Lembituga elab tänaseni. Tuisu talu asemel on aga tänaseks vaid kivivaremed…

Ja veel. Kindlasti väärib mainimist, et see kena neiu ülemisel fotol oli ka väga andekas joonistaja. Tema loomingut saab vaadata topoteegis, otsingusse sisestatav ID number on 0234958 http://oru.topoteek.net/

Tänan veelkord usinaid koduloo ümarlaual osalenud abilisi, uute uurimiste, vaidlemiste 🙂 ja tuvastamisteni!