Minifirmade finaalvõistlusest

Esmaspäeva, 16. aprilli hommikul startisime nelja särasilmse tüdrukuga Valka, meid ootas ees minifirmade finaalvõistlus. Minifirma, nagu nimigi ütleb, on mini firma, kus tegutsevad d 7. – 9. klasside õpilased. Noored loovad programmi raames ettevõtte, viivad läbi ettevõtte tegevused ning kooliaasta lõpus lõpetavad firma tegevuse. Tegemist on väga vahva ettevõtmisega, mis arendab ettevõtlikku mõttelaadi ning annab ettevõtlusalaseid põhiteadmisi.

Oru Kooli minifirma Peopesa koosseisus Rebeka Villakov, Luise Türnpu, Johanna Loorens, Anna – Brett Aviste, Janela Palmiste, alustas Lääne – Nigula valla ettevõtlusprojekti “Avan uksed” raames. MF Peopesa pakub laste sünnipäevade korraldamise teenust, ruumide dekoreerimisest peo sisustamiseni välja. Nagu nad ise ütlevad, ei ole neile probleem olla ühel peol Maša ja Karu, teisel Elsa ja Anna. On näha, et tüdrukud naudivad seda, mida nad teevad. MF Peopesa juhendab Triin Heilu.

Junior Achievement Eesti SA esindaja ütles Valgas, et sügisel alustas Eestis 66 minifirmat, finaalvõistlusele valiti neist 12 parimat. Võistlus koosnes kahest osast, esmalt oli laat, kus kõik said oma toodet või teenust müüa. Märkasime üsna kohe, et neil, kes müüsid toodet, oli seda oluliselt lihtsam teha, kuna toode oli laual väljas, sai katsuda ja proovida. Aga ega see meie tüdrukuid ei heidutanud, tegid nad nii head müügitööd, et neid taheti isegi Valka kutsuda sünnipäeva läbi viima. Teises osas pidid tüdrukud suurel laval esitlema 5 minuti jooksul oma teenust ja rääkima oma õppetundidest, mida nad on minifirmaga saanud. Kui alguses tundusid suur saal ja lava ja mikrofonid nii hirmsad, ei saa meie ju sellist asja veel kodus harjutada, siis lavale minnes olid nad nagu kalad vees, kõik sujus.

Esikolmikusse meid küll ei valitud, aga tüdrukud said eripreemia selle eest, et žüriile oli näha, kuidas meeskonnas on igaühel oma roll, meeskond on ühtne ning koos hästi toimiv. Žüriile meeldis väga, et esitlusel oli aru saada, et tüdrukud mõistsid, mida nad ette kannavad, mõtlesid tekstile, mida räägivad. Ja noh … meie Maša ja Karu …. lustakad, eristusid teistest firmadest,täpselt omal kohal. Isegi AK uudised võlusid nad ära.

Kui südaööl Valgast tagasi jõudsime, olid kõik küll väsinud, aga rahulolevad. Raske töö kooli kõrvalt terve aasta vältel oli seda vaeva väärt.

Hea uudis lastevanematele – tüdrukud on otsustanud, et jätkavad tegevust vähemalt suve lõpuni. Seega ootavad nad uusi kutseid sünnipäevade korraldamiseks. Nad on leitavad Facebookist MF Peopesa alt.

Suur tänu kõikidele, kes tüdrukute edule on kaasa aidanud – Triin Heilu, Oru Kool, Ene – Eke Liiv ning loomulikult teie vanemad!