Kultuurisaalist – täpsemalt ja põhjalikumalt

Viimasel ajal on minult tihti küsitud, et mis selle kultuurisaaliga on, pidevalt räägitakse, aga samas tundub et nagu ei toimu ka midagi. Kirjutan olukorrast veidi lähemalt.

Selleks, et pilt selgem oleks, alustan algusest. Kui 2013. aasta valimistega ühinesid Oru, Risti ja Taebla vallad, oli Oru valla tingimus ühinedes see, et meie piirkonda ehitatakse kultuurisaal. Täna on selge, et päriselt ühinemislepingut täita ei jõua, kuna leping oli sõlmitud perioodiks 2013-2017. Kuid õnneks liiguvad asjad ikka õiges suunas ning laual on kaks versiooni, kuidas võiks tulevane kompleks välja näha. 1. versioonina on arhitekt Tiit Trummal joonistanud kultuurisaali vallamaja ja spordisaali vahelisele parkla alale, st kultuurisaal on spordisaaliga kõrvuti, vahele jääb vaid jõusaal ning laoruum spordisaali tarbeks. Teisele korrusele on planeeritud nõupidamiste ruum koos puhkenurgaga ning prooviruum bändile, aga ka helistuudio, rõdu ja esinejate tarbeks ruumid. Selles versioonis peaks saal mahutama põrandale kuni 230 istekohta ning rõdule 52 istekohta. Lisaks on planeeritud täielikult ümber ehitada ja paremini funktsioneerida söökla osa.

Linnamäe kooli saal 1-korruse põhiplaan AE-2 28-10-2016

Linnamäe kooli saal 2-korruse põhiplaan AE-3 28-10-2016

Teise versioonina on arhitekt joonistanud kultuurisaali küll vallamaja ja kooli vahelisele alale, kuid spordisaaliga risti. Teine versioon on mahult 180 m2 väiksem, st kärbitud on eelkõige fuajee osa, kuid ka saal on pisem, kui esimeses versioonis on saali suurus 201,6 m2 + lava, siis teises versioonis on see 161,3 m2 + lava. Muudetud on nõupidamiste saali asukohta ja ka funktsiooni, jõusaali on vähendatud üle kahe korra.

Oru kooli laiendus 1-k plaan V5 12-12-2016 – Copy

Oru kooli laiendus 2-k plaan V5 12-12-2016 – Copy

Linnamäe piirkonna volinikud on pidanud tuliseid vaidlusi selle üle, et saal oleks otstarbekas, ratsionaalse kasutusega, kuid samas rahuldaks kõik vajadused nii kooli, kui ka kogukonda silmas pidades.

Nagu ikka taandub kõik rahale, kuna raha on alati vähe, siis peab olema nii suur investeering väga hästi läbimõeldud.

Esimese suurema sammuna andis Lääne-Nigula Vallavolikogu 15.12.2016 nõusoleku korraldada riigihange kultuurisaali projekteerimiseks.

Lisan mõned pildid välisvaatest, mis on joonistatud esimese versiooni kohta.