Külade ümarlauast

Teisipäeva õhtul said LASi maja peeglisaalis kokku Ingküla, Jalukse, Linnamäe, Keedika, Mõisaküla, Saunja, Salajõe, Oru, Uugla ja Vedra küla elanikud, et kuulata-küsida, kuidas Kullamaa kandis Üdrumal asju aetakse ning viia end kurssi kohalike, Oru kandi uudistega.

Üdruma külaseltsi asutajaliige Vaike Nõu andis ülevaate üle 20 aasta tegusalt toimetanud küla elust ning koos jõudsime vana tõeni, et kui tahad enda ümber miskit muuta, tuleb ise ots lahti teha ja minema hakata. Küll siis teised kaasa tulevad ja koos saab, nagu me teame, suuri asju ära teha. Üdrumal sai sedamoodi renoveeritud külamaja, rääkimata traditsiooniks muutunud rohkearvulistest kogukonnaüritustest. Nagu näiteks hiljuti toimunud lõikuspidu.


Külaline sai tänutäheks Oru OTTi koti Saunja Haava talu õuntega ja kaasa mõtte, et miks mitte ka Kullamaal piirkonna külade ümarlauda korraldada.

Peale väikest sirutamise-, suhtlemise- ja suupistepausi jätkasime kohalike teemadega.

Koos osavallavanem Kadi Paalistega arutleti kogukonnaelule parajateks väljakutseteks osutunud pikaajalise elektrikatkestuse ja pommiähvardusega seotud kommunikatsiooni, abivajaduse ja -võimaluse edastamise vajakajäämistest ja arenguvõimalustest.
Nii mitmedki polnud kuulnud, et Linnamäe kortermajade juures on nüüd nn. riietekonteiner kuhu võib panna puhtaid ja terveid riietusesemeid. Soovitavalt kotti pakituna, et vältida ümbertõstmisel riiete määrdumist.
Jutuks tuli ka Vedra kalmistu heakord – tõenäoliselt on kevadepoole vaja sealgi talgutööd teha. Seni võiks rahula külastajad tähelepanelikumalt jälgida, et küünlate topsid jms mitte üldisse kompostihunnikusse ei maanduks vaid ikka selleks ettenähtud prügikonteinerisse. Pisiasi küll, aga väga oluline.

Ühises vestlusringis tuli välja veel mitu teemat, mida saab tegelikult päris kergesti korda ajada. Murede-rõõmude jagamine, võimalus küsida nõu ja infot ongi külade ümarlaua üks põhilisi eesmärke. Osalema on alati oodatud KÕIK, kel huvi Oru kandi eluolu vastu. Sel korral oli mitmeid uusi liitujaid ja see teeb rõõmu! Silmast silma kohtumine ja tuttavaks saamine on selliste kohtumiste suur boonus!

Ja kui mõni äsja meie kanti kolinu veel ei tea, millised need Oru kandi külad on, kas mina olen ka külade ümarlauale oodatud, siis OLED KÜLL, hea Auaste, Ingküla, Jalukse, Keedika, Kärbla, Linnamäe, Mõisaküla, Niibi, Oru, Salajõe, Saunja, Seljaküla, Soolu, Uugla ja Vedra elanik .

Järgmine kokkusaamine on peale aastavahetust, jaanuarikuus.

Vahepeal on veel mitu kontserti – Terminaator (27.10) ja DND (11.11), 4. novembril Oru kooli 120. juubeli pidustused ning SÜGISPIDU ansambliga KOMEET  ja 25. detsembril suur aastalõpukontsert (Pääru Oja, Allan Vainola, Jaan Sööt, Mikk Saar) Oru kultuurisaalis.

Nägemiseni!