Oru kandi külade ümarlauast

Eile õhtul Linnamäel, LASi majas toimunud Oru kandi külade ümarlaud oli mõnusalt rahvarohke. Eriliseks tegi kokkusaamise see, et mitmest külast tuldi kohale kambakesi. Kõige rahvarohkemalt olid esindatud Vedra ja Linnamäe küla, kummastki 5 inimest. Järgnesid Keedika-3, Saunja-2, Auaste-2, Jalukse-2, Oru -2, Mõisaküla-2, Seljaküla-2, Kärbla-1, Ingküla-1, Uugla-1. Viieteistkümnest Oru kandi külast jäid seekord kõrvale Niibi, Soolu ja Salajõe. Ehk kohtume järgmisel korral! Soolast ja magusat pakkus kõhutäiteks Wana kooli kohvik

Nagu ikka olid teadmisi ja praktilisi kogemusi jagamas mõned oma ala spetsialistid.

Maarja Läänesaar (SA Läänemaa) andis reipa ja sisutiheda ülevaate külaelu toetavatest rahastamisvõimalustest ja tõdes samas, et üha rohkem võiks külaelanikud selgeks teha ja kasutada kogukonna sisemisi ressursse. Just seda mõtet toetab LASi kodulehe las.ee rubriik turuplats, kuhu tasub aeg-ajalt pilk peale heita, kui otsid mistahes kohalikku teenuseosutajat, toidukauba pakkujat vms. Siinkohal üleskutse oma pakkumistest kodulehele lisamiseks (ka muudatuste tegemiseks) kontaktidel eve@las.ee või tel.5667 9002 julgesti teada anda, et meie kogukonna inimesed Sind paremini üles leiaks ning vajadus ja pakkumine kokku viia!

Lääne-Nigula valla kultuuri- ja spordinõunik Varje Paaliste tutvustas põgusalt vallapoolseid, küll üsna kokku kuivanud toetusvõimalusi – näiteks ei tule sel aastal meie osavaldades populaarset kaasava eelarve konkurssi. Küll aga on 10. aprillini avatud projekti- ja sporditoetuste taotlusvoorud. Ühiselt tõdeti, et  kui ikka on vajadus, hea tahe ning huvitatud inimesed, saavad asjad tehtud ka väheste rahaliste vahenditega. 

Pusku külavanem Svea Stamberg rääkis kaasahaaravalt talvel pisikese, kuid soojal ajal suveelanike arvelt kümnekordseks paisuva mereäärse küla rõõmudest ja muredest. Ühiste jõududega on korrastatud Pusku küla lautrikoht, korraldatakse suvepäevi, koristustalguid, tähistatakse muinastulede ööd, tegeletakse koduloo uurimisega.

Peale väikest sirutuspausi jätkasime kohalike teemadega.

  • Maikuus korraldavad mitmed külad (n. Keedika, Jalukse) talgupäevi
  • 6. mail on tulemas traditsiooniks saanud, seekord natuke uues kuues Linnamäe lille- ja laululaupäev. Täpsem info lähiajal!
  • 23. juunil võtab tegus Vedra rahvas oma külas ette jaanitule korraldamise. Ja nii et teiste külade inimesed ka lõkke äärde mahuks :). Ümarlaual käis läbi mõte et miks mitte teha mõnda aega nii, et meie kandi avatud jaanikud käivad külast külla. On ju nii mitmelgi Oru kandi kogukonnal suurema peo korraldamise kogemus olemas. Aga loomulikult on külasid, eriti pisemaid kes soovivad pööripäeva omaette veeta – valiku ja otsustamise küsimus.  
  • 29. juulil toimub kuues Linnamäe kontsertide päev, kus sel aastal võõrustavad lähedalt ja kaugemalt tulijaid Kärbla, Saunja, Oru, Soolu, Linnamäe külalislahked pered ja kogukonnad.
  • LASi majas asuv Wana kooli kohvik läheb 1. maist rendile. Uus perenaine on võib öelda, et kohalik – Linnamäe küla juurtega ning toiduvalmistamise ja küpsetamise valdkonnas Läänemaal nime teinud Kerlin Ledis
  • Mikk Lõhmuse eestvedamisel on koostamisel on Lääne-Nigula kihelkonna raamat, mille kaasautoriteks on Mati Mandel, Kalev Jaago, Leho Lõhmus. Töögruppi on kaasatud ka Oru kandi esindajad ning esimesed, Oru topoteegiski saadaolevad koduloomaterjalid on raamatu koostajale edasi antud.  
  • Vaatasime üle kohalike sündmuste kohta info leidmise allikad. Kuna Oru piirkonnas tervikuna (külad, Silma Õpikoda, Oru Kultuurisaal, Oru Spordiklubi, kool, lasteaed) toimub üsna palju üritusi, siis selles kõiges orienteerumiseks katsetaks toimumise järjekorras ja korraldajale lingitud koondit  “Kuhu minna, mida teha Oru kandis” Leitav Linnamäe Arenguseltsi kodulehel las.ee-teated.  Anna julgesti oma töötoast-koolitusest-üritusest vms. teada eve@las.ee. Kui vaja, annan nõu teate-kuulutuse koostamisel.
  • Linnamäe peatänava lilleamplite (seekord veepaagiga) ostmiseks ning meie kauni kuuse ehete maha võtmise ja peale panemise (et kaitsta neid ilmastikumõjude eest) kulude katmiseks on vaja kogukonna rahalist tuge. Sel aastal Oru osavalla eelarves selleks raha ei ole. Taaskord on Linnamäe küla 5-6 pere andnud nõusoleku kordamööda ampleid kasta ja mõned kõrgust mittekartvad kohalikud mehed valmis tõstukikorvis kuuse otsas turnima. Vähim, mida teised teha saavad on neid ettevõtmisi jõudumööda rahaliselt toetada.

Külade ümarlaua lõpetas Oru osavallavanem Kadi Paaliste. Kohaletulnud said vastused näiteks pooleliolevat kergliiklusteed ja ringristmiku ehitust puudutavatele küsimustele. Sel aastal neil objektidel nähtavaid muutusi ei toimu, küll aga käivad ettevalmistus- ja kooskõlastustööd. Jutuks tuli ka alati kirgi küttev teede hoolduse teema. Lumerohke talv on hoolduskulude fondis olevat raha jõudsalt kahandanud. Kui palju jääb järele suviseks tolmutõrjeks, selgub peale viimase lumelükkamisarvete tasumist.

Tänud veelkord kõigile kes kohale tulid ja naabridki kaasa kutsusid!

Uute kohtumisteni meie suveüritustel, ümarlauale koguneme taas sügisel.