Kirimäe saare supluskohast

Kuigi suveni on veel natuke aega, kulub väike ülevaade Linnamäe Arenguseltsi eestvedamisel kaasava eelarve toetuse ning suure hulga vabatahtliku tööga Kirimäe saare supluskohas tehtust igale kohalikule ehk marjaks ära.

Kuna tegemist on Silma looduskaitsealal asuva piirkonnaga, oli alustuseks tarvis kõik tegevused kooskõlastada üsna mitme ametkonnaga. Kohapeal käisid olusid üle vaatamas ja head nõu andmas Anne Sula ja Kaie Kattai (Keskkonnaamet), Marju Pajumets (RMK), Olev Peetris (LN vald), Andres Kaljura (Päästeamet).

Kuidas looduskaitsealal lubatud tegevusi ellu viima hakata – selleks panid Kirimäe saare parklas mitmel korral pead kokku kohalikud mehed Renek Loorens, Lauri Lilleoks (OÜ Halukalur), Ahto Jõgi, Raino Kleemann ja Jaak Lipp. Nõu ja jõuga olid tööde käigus abiks Meelis Nukki, Taavo Kaasen, Arne Lauri Lääne-Nigula Varahaldusest.

Vabatahtliku tööna tehtud jää pealt roo lõikamise, aga ka keevitamise, värvimise, valamise ja saemehetundidega ei koonerdatud. Käed lõid külge Lauri Lilleoks Vedrast, Kaido Hinno Mõisakülast, Linnamäe mehed Ülo Loorens ja Villu Loorens, Mati Jõgisoo, Andres Kaljura (OÜ Kolm Otti), Argo Kliss ja Ahto Jõgi Saunjast, Viivika ja Ida Maria Orula Soolust.

Raadamistööd käisid nii külmematel

kui ka soojematel päevadel.

Kopatööd kestsid hiliste õhtutundideni. Lohke ja muhke täitsid ja silusid Linnamäe mehed OÜ Kingat, Kristjan Kaasen(OÜ Jakri), Tiit Kaasen (OÜ Aima Veod)

Et kõik ikka ilus ja korrektne saaks.

Supluskoha juurde viiv tee sai tõkkepuu,

et värskelt liivatatud päevitamispaik oleks hoitud ja masinad seda ära ei tallaks.

Ka rannaäärt puhastati võsast, et romantikutele silmailu pakkuda

ning tõkkepuu ja roostiku vahele paigaldati suuremad kivid, et mõni vigurivänt oma neljarattalise sõbraga randa päevitama ei sõidaks.

Kalameeste rõõmuks korrastati parkla juures vana lautrikoht ning

Merevalvekeskus paigaldas ka vastava stendi.

RMK tuletab oma infotahvlil meelde, et lugupeetud külastajad asuvad looduskaitsealal, seega tuleb vaba aja veetmise käigus tekkinud prügi endaga kaasa võtta

Supluskoha juurde oleks veel vaja veeohutusstendi ja riietuskabiini – sõjast tingitud pinnasetööde ja -materjalide hinnatõusu tõttu selleks toetusest ei jätkunud. Mõni palgist, maasse kinnitatud istepink oleks ka ju tore (mingi materjal on selleks ka olemas). Kas keegi saaks nende töödega appi tulla? Suvekuudeks renditualeti paigaldamine oli ka plaanis, aga meie noore osavalla üliõhukesse eelarvesse sel aastal need kulud siiski ei mahu.

Tänu kaasava eelarve hääletusel aktiivsust näidanud inimestele ja loomulikult tööd teostanud tublile kohalikule meeskonnale sai rannaäär üle aastakümnete värskema ilme. Jah, see madal ja kinnikasvav lahesopp pole teab mis luksuslik peesituspaik, aga ta on OMA.

OMA ribake MERD. Oluline suplus- ja kalastuspaik juba mitu põlve, meie vanematele ja vanavanematele.

Uuematele orukatele koduloolist teavet Kirimäe saare kohta Oru topoteegist:

Pioneerikoondus Kirimäe saares 1970tel
Katkend 2002. aastal Oru kooli õpilaste poolt läbi viidud uurimustööst “Oru kooli vilistlane omas ajas”

Koguni laul on selle mudase rannaääre kohta Oru kooli õpetaja ja kohaliku kultuuriedendaja poolt 60 aastat tagasi kirjutatud…

Hoidkem siis seda tagasihoidlikku salapaika puhta ja ilusana…

Urmas Lauri foto juunis 2022 – midagi oli tehtud, palju tööd oli veel ees 🙂