Oru hooldekodu hüppab 21. sajandisse

Lääne Elu annab teada (Urmas Lauri tekst ja fotod):

Augustis alanud Räägu mõisahäärberi remont on lõpusirgel

ning Oru hooldekodu elanikud saavad majja tagasi kolida ilmselt mais.

„Jõudsime 19. sajandist 21. sajandisse. Ise tahaks kolida mais, aga palju oleneb kasutusloa menetlemisest,” nentis OÜ Lääne-Nigula Hooldekodude juhatuse liige Elle Ljubomirov.

Hooldekodu jäi ilma kartulikeldrist, sest selle vallutasid maakütte- ja sprinklerisüsteemi seadmed. “Väike kelder on siiski alles, sellest tegelikult piisab,” ütles hooldekodu juhataja kohusetäitja Karin Kahn. Hooldekodu töötajatel tuleb leida ka uus panipaik voodipesu ja mähkmete hoidmiseks, sest endise hoiuruumi asemel on nüüd lift.

„Maaküte, ventilatsioon ja sprinklerisüsteem,” loetles Kahn olulisemaid muudatusi.

Nüüd on igas toas omaette ventilatsioon ning tubades, koridorides, pööningul ja abiruumides automaatse tulekustutussüsteemi veepihustid. Ka soojust saab igas toas eraldi timmida.

Oru hooldekodu ongi Eestis esimene, kuhu on paigaldatud automaatne tulekustutussüstem ehk sprinklerisüsteem. „Sprinklerisüsteem on küll super. Aga peaasi, et seda ei läheks vaja. Varem oli hirm, et kui oled kahekesi tööl ja sul on kaks korrust, ja midagi peaks juhtuma…” ütles Kahn.

Mõisahäärberist lõhuti välja 13 ahju ja maja viidi üle maaküttele. Põllu peal on päikesepaneelid ja maja kütmiseks maa sees 3,2 kilomeetrit maakütte soojusvahetustorusid.

Projektiga ette nähtud tööd on suures osas valmis, kuid ehitamise käigus selgus, et päästeamet nõuab maja otsaseinas paikeva trepikäigu ümberehitamist, et see vastaks evakuatsiooni ohutusnõuetele. Millal töömehed sellega lõpetavad, pole veel selge.

Ljubomirovi sõnul oli ehitaja pidevalt uute lahenduste otsimiseks valmis. Esialgse projekti järgi maja remontida ei saanudki, sest pidevalt tuli päevavalgele üllatusi. „Mädanenud põrandad. Üleval korrusel oli kõik läbi,” nentis RESA juhatuse liige Reimo Põder. „Algne projekt nägi ette laudpõrand üles võtta ja taastada. Tegelikult panime kõikjale uued betoonpõrandad.”

Põrandate töömaht oli Põdra sõnul 40 protsenti projektis ette nähtust suurem. „Rahaliselt küll nii palju kallim polnud, aga aega võttis palju. Vana asja lammutamine pole nii lihtne,” ütles ta.

Kui häärber mullu augusti algul remondiks tühjaks tehti, oldi arvamisel, et söögiruumi uhke seinamaalinguga tuleb hooldekodul ilmselt hüvasti jätta, sest uuenduskuuri läbivad kõik ruumid. Ehitajal õnnestus söögiruumi remont läbi viia selliselt, et maaling säilis. Vähemalt veel üks asi, mis hooldekodusse tagasi tulnud elanikele tuttav tundub.

Lääne-Nigula volikogu asutas 2018. aasta detsembris Oru hooldekodu haldamiseks vallale kuuluva OÜ Lääne-Nigula Hooldekodud. Nüüd on kavas sellega liita ka Risti hooldekodu. Esialgsest plaanist kogu kupatus seejärel maha müüa on vald loobumas. Ljubomirovi sõnul on vallavanem Aivar Riisalu seda meelt, et hooldekodu pole mõistlik maha müüa.

Oru hooldekodu remont

  • Ehitushanke võitis OÜ Resa ja OÜ Rannavesi Ehitus ühispakkumus – 663 000 eurot ilma käibemaksuta. Kokku koos käibemaksuga on ehitustööde maksumus 796 000 eurot.
  • 180 000 eurot saadi riigilt toetusena, valla osaühing Lääne-Nigula Hooldekodud võttis hooldekodu kordategemiseks ka 525 000 eurot laenu.
  • Ehitustööd sisaldavad peamiselt kütte-, ventilatsiooni-, vee- ja kanalisatsiooni- ning elektrisüsteemi väljaehitamist ja rekonstrueerimist, pööningu soojustamist, sprinklerisüsteemi rajamist, osalist soojustamist ning vastavate töödega seotud ruumide taastamisremonti.
  • Ehitus pidi plaani järgi kestma kuus kuud, see on kolme kuu võrra pikemaks veninud.

Allikas: Lääne-Nigula vallavalitsus