Loits Kohtumiste teel…

Eesti rahvakalendris on hingedeaeg olnud ajaks, millal meenutatakse eelvanemaid ja lahkunud lähedasi. Mõtiskletakse möödunu üle ja kogutakse jõudu tulevateks päevadeks. Aasta kõige pimedamal ja trööstitumal kuul süüdatakse küünlaid, et hinged saaksid külla tulla.

Rahvamuusikud Meelika Hainsoo ja Lauri Õunapuu laulavad ja räägivad hingedeajast, eelvanematest , kadunud taludest ja hääbuvatest küladest läbi võimsa regilaulu. Kontsert toimub Soolus Lükati taluasemel Oru-Soolu-Jalukse riigitee ääres, põllu taga metsatuka sees.

Et Loitsuga õigel ajal alustada, siis palume kohale saabuda 30 min enne kontserdi algust, et üheskoos üle põllu sammuda. Et ka rõske ilmaga oleks mõnus kuulata ja mõtiskleda, selleks tuleb selga panna kõige soojemad riided ja jalga kõige paksemad jalanõud, mis kodus leida on.

Soojenduseks süütame ka lõkke ja pakume kuuma teed. Kui soovid, siis võid kaasa võtta ka oma küünla eelvanemate hingedele ja jätta see taluasemele põlema kui kontserdikülastajad juba lahkunud on.
Piletid müügil fienta.com keskkonnas https://fienta.com/et/loits-kohtumiste-teel

Meelika Hainsoo on armastatud Eesti pärimusmuusik Karula kihelkonnast. Meelika on mustitseerinud ansambliga Vägilased ja Lepaseree. Ta laulab sõnumeid tuhande aasta tagant ja valab meie regilaulu metallehetesse. Meelika on öelnud: “Need vanad laulud on ju kõik sümbolite keeles, seal ei ole midagi otse öeldud. See, mida mingi sümbol parasjagu laulja jaoks tähendab, on saladus. Nendest lauludest on raske rääkida, sest keegi ei tea täpselt, mis nad on. Nad on nii vanad, mõni neist võib-olla mitu tuhat aastat, ja kui neid praegu keegi laulab, on see nagu sõnum teisest maailmast. Maailm on segane koht ja et aru saada, kuidas selles elama peaks, on palju võimalusi. Üks on rääkida endast vanemate inimestega, õppida neilt, kuidas nemad on elanud, nii kaua elus püsinud. Mina õpin läbi nende laulude väärtustama elusolemiseks vajalikku. “

Lauri Õunapuud tunnevad, teavad ilmselt kõik ansamblist Metsatöll, kus ta mängib pilli, laulab aga on ka mitmete laulusõnade autor. Lauri on suur Veljo Tormise loomingu austaja ning kirglik regilaulu ja pärimuslaulu esitaja ning uurija. Lauri kokku kutsutud on Arhailise Meestelaulu Selts ja tema sugestiivset häält võib kuulata ERR saatesarjas “Päritud laul”.

Viivika Orula, MTÜ Lugu