Oru Kultuurisaalis käib põranda paigaldamine

Nagu toona nii ka täna.

Ka 1937. aastal käis Oru rahvamajas kibekiire põranda tegemine. See, et sinnamaale üldse jõuti, oli päris suur ime. Nagu praegugi.

Oru Kultuurisaali ehitamine aastal 1937 ja 2021

 1937. aasta 30. juulil kirjutab „Lääne Elu“: “Suuri raskusi võideldes ja orulasele omase visadusega on valmimas avar seltsimaja Oru valla pealinnas – Linnamäe alevikus.”

Töö ette võtnud kohalikul haridusseltsil oli reaalselt olemas vaid 500 krooni ja kindel tahe saada lõpuks ometi Oru kandi seltsidele ja taidluskollektiividele päris oma ruumid. Eelarves ettenähtud 12 000 krooni kokkusaamist ei olnud aga kusagilt näha.

Oru rahvamaja alusmüüride ehitamine 1935. aastal.
Tagaplaanil Oru vana koolimaja (LASi maja).

Haridusministeeriumilt saadi 400 krooni ja riigivanema  annetusena 1500 krooni. Raha korjati loteriidega, kohalikud tegid palju tasuta töötunde. Aga ikka oli võlga umbes 9000 krooni, mistõttu esialgu, hoone valmimisel jäeti välja ehitamata külgtiivad ja raha ei jätkunud ka ahjude ehitamiseks…

Oru rahvamaja 1937-1952

Ajaga kõik siiski laabus. Rahvamaja sai vajalikud juurdeehitused ja ka külma ei pidanud teatri- ja kinokülastajad kannatama – suured plekkahjud sai aegsasti enne üritusi särtsuma köetud…

Oru rahvamaja 1965

Täna, 84 aastat hiljem on kohalik kultuurikants taas põrandate valmimise etapis. Oru kooli selleaastane lõpukell heliseb juba uues ja kaasaegses kultuurisaalis.

Aga paljutki on veel sisustusest puudu ja rahapuudusetont teadagi – see kummitab täpselt samamoodi nagu aastakümnete eest.

Vähim, mida üks Oru piirkonna elanik alustuseks teha saab, on osaleda Lääne-Nigula valla kaasava eelarve hääletusel ja toetada saali lavakardinate soetamist.