Oru Kultuurisaalist

Fotod: Urmas Lauri

Lääne Elu annab teada:

Oru kultuurisaali valmimiseks on sõltuvalt koroonakriisi edasisest arengust kolm-neli tähtaega. Postiivseim neist on see, et siis saaks pidada vabariigi aastapäeva aktust.

Kuna tänavusteks jõuludeks, nagu ehitaja veel aasta keskel lubas, töödega ühele poole ei saadud, on mustema stsenaariumi korral esimene suurem pidu järgmise aasta jõulude aegu.

Jaanuaris, kui kultuurisaalile pandi nurgakivi, ütles toonane objektijuht Urmas Põlluäär, et ehitajad on kenasti graafikus ning jõulupeo saab pidada juba uues saalis.

„Lint lõigatakse aasta lõpus. Jõuluaktus on selles saalis,” lubas ehituse projektijuht Meelis Nukki juuni algul.

Jõulud olid sihtmärgiks veel ka sarikapeo aegu juuni teises pooles. Toona ütles ehituse Lasten Ehituse projektijuht Raimo Kotkas, et kuigi ehitamisel on olnud raskusi, edeneb hoone jõudsalt. „20. detsembril toimub siin kogukonna jõulupidu,” andis ehitaja välja veksli.

Täna oli ehitusel toimetamas kümmekond töömeest. “Nii, nagu tavaliselt,” nentis augustis objektijuhiks saanud Romek Kašulin.

“Töömeestega on raskusi,” nentis objektijuht. “Kohalikke töömehi on vähe, peavad Pärnust või Tallinnast tulema.”

Põlluääre asemel objektijuhiks määratud Kašulin ütles, et kui ta augustis objektil alustas, püüdis ta esimese hooga aru saada, mis ehitusel toimub. “Betoonitööd venisid kõvasti,” tõi Kašulin esile ühe põhjuse, miks ehitamisega aasta lõpuks ühele poole ei saadud. “Tarned viibivad. Iga asi, mis hilineb, lükkab ka tähtaega kaugemaks.”

Suurim probleem olevat praegu see, et saali seintele paigaldatavad akustilised paneelid pole veel kohale jõudnud. “Plaadid peaksid kohe-kohe tulema, siis saab hakata panema,” ütles Kašulin.

“Pole viga,” ütles saali ehitamist takseerima tulnud ärimees Koit Uus. “Niisuguse segase aja kohta on päris okei. Meie, LASi (Linnamäe Arenguseltsi) tugi on tugev taga. Nagu ikka ehitusel – jamasid on palju, aga lõpuks saab ikka valmis.”

Uusi sõnul pole praegu kõige tähtsam mitte objekti valmimisaeg vaid hoopis see, et kõik saaks tehtud kvaliteetselt. “Praegu on kokkulepe see, et pearõhk on kvaliteedil,” ütles Uus. “Koroona ei anna lähikuudel niikuinii võimalust pidutseda.”

Võimalikke lõpptähtaegu loetes Uus kolm, tegelikult lausa neli. “Meil oli vabariigi aastapäev üks tähtpäev. Aga tagavaraks on see, kui lapsed kooli lõpetavad, siis peaks olema… Järgmine punkt, sest koroona pärast ei tea, mis juhtub, on siis, kui lapsed kooli tulevad.” Ja kui asi koroona tõttu päris pööraseks läheb, on üheks esimese peo ajaks ka järgmised jõulud.

“Tulge jaanuari lõpus tagasi, siis näete, mis seis on,” soovitas objektijuht Kašulin.

Oru kultuurisaal

  • Maksumus: 1,2 miljonit eurot, lisaks käibemaks.
  • Ehitaja: OÜ Lasten Ehitus.
  • Arhitekt: Tiit Trummal.
  • Saali akustiline lahendus: akustik Linda Madalik.
  • Saali hakkab kasutama ka Linnamäe lasteaed.
  • Saali ehituseks ja haldamiseks on loodud OÜ Oru Kultuurisaal, mille juhatuse liige on Elle Ljubomirov.