Keeduleiva koolitusest

Taaskord kogunesid ümberkaudsed perenaised Linnamäele, LASi maja toidukoolitusele. Seekord võtsime Läänemaa toidunädala raames ette Läänemaa keeduleiva valmistamise.

Merike Väli Nõva Break leivakojast jagas täpseid ja põhjalikke juhtnööre,

kuidas sellisest vedelast ja tõmmust kördist saab küpsetada maitsvaid magushapu leiva pätse.

Kui nime järgi võiks arvata, et keeduleiva taigent või pätsi keedetakse 🙂 , siis tegelikult on tegemist lihtsalt keeva veega valmistatud magushapu rukkileivaga. Nimelt aitab jahule lisatav keev vesi tärklisel suhkruks muutuda ja lisab taignale omapärast magusat maitset.

Kõik kümme küpsetamishuvilist said isikliku leivataigna tegemiseks kausi ja asusimegi praktilise tegevuse juurde.

Merike soovitas mitte niiväga retseptist näpuga järge ajada, vaid julgustas just enda maitsemeeli usaldama, tunnetama taigna haput, magusat ja soolast maitset ning vastavalt sellele leivataigent sobivaks timmima.

Siis oli aeg vormid võiga kokku määrida ja leivad 45-kraadises ahjus kerkima sättida.

Töötoas osalejad said proovida ka hapusaia, mis koos mõnusa võikihi ja Mare valmistatud ülimaitsva pirni-kukerpuu moosiga tõesti keele alla viis!

Kaasa saime ka teadmised kuidas sellist, poesaiast tervislikumat pätsi ise valmistada ning juuretise, millest saab vastavaid jahusid lisades kasvatada alustuse nii leiva-, kui saiateoks.

Leibade kerkimise ning küpsemise ajal esitati koolitajale hulgaliselt täpsustavaid küsimusi ning jagasime omavahel muid perenaisetarkusi, mis igal köögis toimekal naisterahval aja jooksul (katse-eksituse meetodil) kogunenud on.

Töötoaliste hulgas oli ka üks andekas fotograaf, kelle uhiuut loodusfotonäitust kõrvalasuvas peeglisaalis vaatamas käisime ning koos nutikate puhastuslappide tutvustajaga praktiseerisime samas suurte peegelpindade ning määrdunud seinte puhastamise kaasaegseimaid võimalusi.

Seekord sai siis selline, mitmekülgseid teadmisi, kogemusi ja elamusi täis päev.

Uue aasta alguseks mõlgub mõtteis töötuba vürtside kasutamise ning pestode valmistamise teemal…