Maal elamise päev – Linnamäe

Oru piirkonna (endise Oru valla 15 küla – Auaste, Ingküla, Jalukse, Keedika, Kärbla, Linnamäe, Mõisaküla, Niibi, Oru, Saunja, Seljaküla, Soolu, Uugla ja Vedra) keskus, 378 elanikuga Linnamäe küla tähistas möödunud aastal oma väärikat juubelit, 500-aasta möödumist esmamainimisest ühe ainulaadse ettevõtmisega. 4. augustil toimus Linnamäe kontsertite päev, mil meie kandi külade taluõuedes pakuti mitmekesist ja heatasemelist muusikalist elamust saksofoniorkestrist Metsatölluni.

Näib, et alguse sai tore traditsioon, sest peale kontsertite päeva lõppu hakkas siit ja sealt kostma uusi ideid ning ettepanekuid, millistes paikades veel selliseid toredaid ja omanäolisi muusikaarmastajate kokkusaamisi võiks korraldada. Pall oli veerema hakanud ja ta tuli taas – Linnamäe kontsertite päev 2019!

***

Viimastel aastatel on siinkandis toimunud mitmeid üsna suuri ja silmaga nähtavaid muutusi:

Aastaid tühjalt seisnud vana Oru koolimaja pääses napilt lõplikust lagunemisest

ja sai täiesti uue kuue,

sisu ja nime – LASi Maja (Linnamäe Arenguseltsi maja)

Siin toimuvad kogukonna inimeste kokkusaamised, ruume saab rentida seminarideks ja nõupidamisteks. Esimese korruse peosaal leiab tihedat kasutust mitmesuguste pidulike sündmuste, juubeli- ja sünnipäevapidude tähistamise puhul.

Koos Linnamäe Arenguseltsiga tegutsevad LASi Majas beebikool, noortekeskus ja lõunatoitlustamist pakkuv Wana kooli kohvik,

LASi Majas on 28. septembril Oru piirkonna Maal elamise päeva staap (avatud kella 11-16ni) , kus leiab infot piirkonnas pakutavast kinnisvarast ja vabadest töökohtadest, toimub terviseloeng, kogu päeva on avatud Wana kooli kohvik.

Beebikooli mängutoas tegeleb väikestega sel päeval kella 12-14ni Linnamäe lasteaia särasilmne kasvataja Regina.

Noortekeskuses saab kell 14.00 Kati Kochi juhendamisel küpsetada kaerahelbeküpsiseid ja siis on maja häid lõhnu täis nagu meie kokandushuviliste noorte tegutsemise puhul päris tihedasti ette tuleb 🙂

***

Edasi küla peale.

LASi Majast üle tee asuvast mutimullahunnikutega kaetud vanast spordiplatsist

hakkab kooruma midagi kaasaegset ja ägedat!

28. septembril kell 12.00 toimub Linnamäe jalgpalliplatsi avamine!

Vaja oleks muidugi veel palju muudki – jooksurajad, tribüünid, valgustus, aga kõige tähtsam, algus on tehtud ja korralik pallitagumise koht on valmis!

***

Nagu neilt Linnamäe küla argipäevahetkede jäädvustustelt näha, on meil kõik kohad pisikesi mudilasi täis 🙂 – neid kohtab kaupluse juures,

bussipeatuses jne.

ega Linnamäe lasteaias asjata mõne aasta jooksul koguni kahte lisarühma ole avatud…

Viimane neist, esialgu mõningast poleemikat tekitanud, lasteaia põhihoonele juurde ehitatud moodulrühm.

Aga õigepea said kõik siiski veenduda, et ega moodulrühm pole merekonteiner – tingimused on täpselt sama head – valged, puhtad ja soojad, kui peamajas. Seda kõike saab ka ise 28. septembril järele vaadata! Linnamäe Lasteaias ootab teid ja jagab selgitusi juhataja Marika Prik.

Loomulikult on suurenev lasteaiapere heaks kasvulavaks Oru koolile, kus tänasel päeval tarkust taga nõudmas juba 148 õpilast lähematest ja kaugematest küladest, naaberpiirkondadest ning Haapsalustki!

Oru kool on avatud ka Maal elamise päeval. Tule vaatama üht kena ja avarat maakooli!

***

Lääne-Nigula valla Oru teeninduskeskuses asuvas Oru Haruraamatukogus saab 28. septembril meisterdada heade mõtete tahvlit. Vaata täpsemalt SIIT

Teeninduskeskuses toimuvad muul ajal ka rahva- ja linetantsijate ning laulukoori proovid.

Linnamäe külas on olemas ka perearsti vastuvõtupunkt, tankla.

***

Mis meil veel on…

Traditsioonilistel Linnamäe laatadel leiab kasutust otse teeristil asuv turuplats,

talgute korras on kohendatud jaanituleplatsi Linnamäe pargis

oih, lapsed siin ka! 🙂

***

Haapsalu lähedal Linnamäel, kus kõik käe-jala juures, kauplus, kool ja lasteaed olemas, on kasvamas nõudlus uute elamispindade järele. Selleks alustati Maali üürimaja ehitamist. Aasta pärast peaks selline kena maja meie küla uute elanike vastuvõtmiseks valmis olema!

***

Uhkelt seisab teeristis püsti pea saja-aastane vana alajaam

ning vaatab mõtlikult ümberringi toimuvat. Mida kõike ta aastakümnete jooksul näinud on…

Seda pole vaja kaua mõistatada ja kaugelt otsida – Oru piirkonnal on olemas oma virtuaalne pildialbum, Oru topoteek, kuhu on kogutud vanu ja ka natuke uuemaid fotosid meie kandi viieteistkümne küla perede albumitest ja pildikastidest ning kodulooarhiivist. Topoteegi hingeeluga saab LASi Majas tutvuda ka Maal elamise päeval, tule vaatama!

Ja juba ajaloo lainel olles – Linnamäelt veidi Haapsalu poole sõites näitab viit paremale, Oru Hooldekodu poole. Tasub sisse põigata, kuna hooldekodu asub Oru piirkonna ühes paremini säilinud mõisakompleksis. Räägu mõis, mis pealesõjaaegsetest aastatest on järjepidevalt tegutsenud hooldusasutusena, on just tänu sellele, et hooned pole tühjana seisnud, pääsenud lagunemisest. Hea uudis on see, et peahoone sai hiljuti energiatõhusaks muutmiseks riigilt toetust ja õigepea läheb ka Räägul ehitustöödeks.

Lõpuks ei saa mainimata jätta, arvestades Maal elamise päeval siiakanti sattuvaid mujalt-inimesi, et jah, see on seesama Linnamäe (neid ju Eestis mitmeid) , mille lähedal Uugla külas asub meie kandi praegu üle Eesti vast kõige kuulsama kaubamärgi, Linnamäe Lihatööstuse tootmine.

Nii et tegelikult teavad kõik Linnamäed, tulge ka VAATAMA!

Kohtumiseni!