Otsitakse ajaloolisi Läänemaa rahvarõivaid ja abilisi raamatu koostamiseks.

Kodukant Läänemaa on alustanud koostöös Eesti Rahva Muuseumi, SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid ning teiste väikemuuseumide ja seltsidega Läänemaa rahvarõivaraamatu koostamist.

Raamatus tuleb juttu 18.saj. – 20. saj. esimese poole rahvarõivastest ja ehetest Läänemaal. Läänemaa rahvarõivarühma kuulub 13 kihelkonda (ERM): Noarootsi, Lääne-Nigula, Kullamaa, Mihkli, Varbla, Hanila, Karuse, Lihula, Kirbla, Ridala, Martna, Märjamaa, Vigala. Viimastel aastatel toimunud valla ja maakonnapiiride liitmisest ajendatuna, käsitleme ka Läänemaa administratiivse jaotuse muutumist aegade jooksul.

Raamatus soovime näidata Läänemaa rahvarõivaste ilu, rikkust, mitmekesisust ja muutumist sajandite jooksul.

Ootame kõiki inimesi, kellel on  kodus mõni ajalooline Läänemaa rahvarõivaese, sellest teada andma 2018 aasta märtsi, aprilli ja maikuu jooksul Larissa Mandelile, aadressil larissa.mandel@gmail.com

Huvi pakub ja raamatu jaoks on vajalikud (kuni 1945 a.): fotod rahvarõivakandjatest; lood rõivaste kandmisest, nende valmistamisest või käekäigust; seelikud või seelikukanga katked, särgid, meeste püksid, vööd, ehted, mütsid, üleriided, jalanõud jm. Kui endal kodus midagi alles jäänud ei ole, siis tasub sellest juttu teha naabriga või aastaid tagasi kaugele kolinud tuttavatega.

Meie, läänlaste poolt kogutud rahvarõiva-aineline materjal koos fotodega saab raamatus omaette peatüki „Vanad kirstud ja aidad peidavad“

Teeme üheskoos, ilusa ja sisuka raamatu!

Kogumistöös on kaasa löömas mitmed vabatahtlikud, kes aitavad teie eseme pildistada ja sinna juurde kuuluvad lood üles kirjutada.  Infot ootavad Larissa Mandel larissa.mandel@gmail.com; Ülle Schönberg   purksi.kultuurimaja@laanenigula.ee; Eve Tamm eve@las.ee; Merike Strööm merike.stroom@mail.ee; Inda Mölder  indamolder@hot.ee ; Reeli Liiv reelitilk@gmail.com; Sirli Olgo sirleen001@hotmail.com; Milvi Kivistik milvikivistik@gmail.com; Marju Tamm marjutamm@yahoo.com; Ene Sarapuu ene@vormsi.ee;  Imbi Post imbipost05@gmail.com ; Imbi Sildaru asukyla@gmail.com ; Maie Kliss maie.kliss@gmail.com ; Päivi Viik  paiviviik@gmail.com ; Urve Selberg urveselberg@gmail.com ; Maarja Jõevee maarja.joevee@gmail.com : Jüri Mõniste jyri@virtsu.ee Merike Pikkmets merike.pikkmets@gmail.com; Liivi Vainu hanilamuuseum@gmail.com ; Marje Loide marjeloide@yahoo.com ; Anneli Ülemaantee ylemaa@gmail.com

 

Larissa Mandel, projektijuht larissa.mandel@gmail.com   telefon +372 53977603