“Mulle meeldib minu töö!”

Oma Maitse ja Eesti Peakokkade Ühendus tutvustavad suvises ühises artiklisarjas „Peakoka suvi“ Eesti peakokkasid. Igal nädalal saadakse tuttavaks ühe toiduvõluriga, kes jagab ka oma lemmiku suvise toorainega valmistatud retsepti.

Sedakorda tutvustati Linnamäel, LASi majas asuva Wana kooli kohviku perenaist Kerlin Ledist!

Kerlin Ledis on harvaesinev kombinatsioon kokast ja kondiitrist, kes peab argipäevadel Haapsalu lähistel Linnamäel väikest lõunasöögikohvikut ja valmistab kooke ja küpsetisi Cakes by Kerlin nime all.

Täna jagab ta Oma Maitse lugejatega praegu hooajaliste põldmarjadega küpsetatud kreemist toorjuustkooki.

Kerlini kohviku nimi „Wana kooli kohvik“, mis viitab selle ajaloolisele asukohale – vana puidust koolimaja, kus nii Kerlin kui mitmed tema esivanemad koolipingis istusid. Kuigi kool enam ei tegutse, on hoone mõned aastad tagasi saanud uue ilme ja hubase sisu. Igapäevamenüü on lihtne ning kohvikupere innukust hoiavad üleval kohalike tänulikud pilgud selle eest, et nii väikeses paigas on võimalik kiirelt ja taskukohase hinnaga maitsvat lõunasööki nautida.

„Kui koka päevatöö köögis lõppeb, siis võtan tööjärje üle, et alustada kookide ja küpsetiste või mõne peolaua cateringi valmistamisega. Cakes by Kerlin nime all alustasin magusate küpsetiste valmistamist aastaid tagasi ning teen seda suure rõõmuga siiani.“ Tellijate lemmikuks on nii küpsetatud toorjuustukoogid, tordid kui laste lemmikud pulgakoogid.

Harvaesinev kombinatsioon kokast ja kondiitrist ning sellega seotud mitmekesisus on see, mis naist köidab: „Kokanduse juurde sattusin kunagi puhtalt huvist erinevate toorainete ja retseptide katsetamise vastu. Tõuke selleks andsid ilmselt minu ema ja vanaema, kelle käe all valmisid väga maitsvad toidud ning kelle retsepte kasutan siiani ka ise. Siit edasi viis tee mind kokaõpingutele ja praktikale mitmetesse väga heal tasemel restoranidesse ning tänaseks on kokandusest saanud minu töö ja kirg. Toiduga on seotud külalislahkus, millele pööran alati tähelepanu ja mis mind köidab – olgu toit nii maitsev kui tahes, siis külaline peab tundma ennast mugavalt ja oodatuna, on siis tegu argise lõunasöögiga või piduliku sündmusega. Hea meelega löön kaasa kohaliku toidu võrgustikes, arendan ennast nii toidu- kui veinimaailmas ning jagan oma teadmisi ka teistele. Kui kokaõpingutest on möödas juba palju aastaid, siis kondiitri kutse omandasin alles kevadel, peale aastast õpingut Haapsalu Kutsehariduskeskuses. Sügisel jätkan taas kooliteed, et ka pagari oskused paremini käppa saada. Jahinaisena on ulukiliha kasutamine roogades minu jaoks samuti olnud kesksel kohal ning selle kohta olen kirja pannud hulgaliselt retsepte raamatusse „Maitsvalt ulukilihast“.“

Läänemaale omase toorainena kasutab Kerlin hooajal põldmarju – kivised põlluservad, teeääred ja rohtunud rannik on neid täis: „Siin on neid marju alati korjatud, kuigi restorani toitudesse jõuavad nad võrdlemisi harva.“ Maitselt rikkalik ja värvilt kaunis põldmari sobib hästi erinevatesse kastmetesse, kookidesse ja küpsetistesse nii pisut hapukaks maitseks kui kaunistuseks. Põldmarjamoos või -sinep on sobilik kaaslane ka talvehooajal, ainult et pisut vaeva tuleb näha kõvade seemnete eemaldamisega. „Minu vanaema väga armastas põldmarju korjata ja neid erinevates roogades kasutada. Minu lemmikud olid tema valmistatud põldmarjasupp kohupiimaklimpidega, põldmarjatort ja põldmarja-õunamoos. „

Kuidas valmib Kerlin Ledise põldmarja-karamelli toorjuustukook, vaata juba Oma Maitse veebist.

Kerlin Ledise põldmarja-karamelli toorjuustukook

Eesti Peakokkade Ühendus