Oru kooli lapsed kirjutasid Eestile pühendatud kõne

Foto: Urmas Lauri

Lääne Elu annab teada:

Oru kooli 8. klassi lapsed kirjutasid Eesti 105. sünnipäevaks Eestile pühendatud kõne. Klassi parim kõne esitatati kooli aktusel. Lapsi juhendas õpetaja Ülle Ojamäe.

Eliise Loorens, Oru kooli 8. klass

Selle 31 aasta jooksul, kui oleme olnud vabad, on Eesti ühiskonnas toimunud palju muudatusi. Meil on kõrge haridustase, hea majanduslik olukord, toimiv ühiskonnakorraldus. Me kuulume Euroopa Liitu ja NATOsse, mis tähendab, et oleme kaitstud ega pea elama võõra riigi võimu all.

Kertu Villakov, Oru kooli 8. klass

Võtame Eesti vabadust loomulikult ja iseenesestmõistetavalt, kuid peame teadma, et vabadus võidakse meilt ühel päeval ära võtta. Me ei saa kunagi oma riigi iseseisvuses lõpuni kindlad olla. Ehe näide on Ukraina, mis oli vaba kuni eelmise aasta 24. veebruarini – meie kõige tähtsama pühani. Raske on mõista, et Ukrainas käib sõda. See on meile nii lähedal. Ukrainlased oma vabaduse eest võidelnud peaaegu aasta ja keegi ei tea, kui kaua see kesta võib. Eesti riigi vabaduse säilitamiseks peame Ukrainat aitama igal võimalikul viisil, kasvõi sõduritele kindaid kududes.

Marleen Fedotov, Oru kooli 8. klass

Eesti riigi ajaloos pole vabaduse säilitamine alati olnud lihtne. Meid on okupeeritud Nõukogude ja Saksa vägede poolt. Meie rahvast on küüditatud Siberisse ja inimesed olid sunnitud kodumaalt põgenema, et oma elu päästa. Tunnen suurt austust oma esivanemate vastu.

Kirke Villakov, Oru kooli 8. klass

Üks, mis paneb mind Eestit armastama, on laulupidu. Laulmine on eestlastel veres. Me laulsime end vabaks. Sel aastal toimub meil 13. noorte laulu- ja tantsupidu. Tunne, mis mind laulukaare all koos tuhandete inimestega Eestimaast lauldes valdab, on meeliülendav. Meil on väike riik. Rahvas hoiab kokku. Meil on julgust üksteise kaitseks välja astuda, me toetame ja aitame üksteist.

Eestis on hea elada.

Gregor Särel, Oru kooli 8. klass

Eesti metsa pindala poolest oleme maailma ligi 200 riigi seas 99. kohal. Mets moodustab veidi üle poole Eesti maismaast. Meil on palju looduskauneid paiku, näiteks asub siinsamas Läänemaal Marimetsa matkarada, kuhu saab vabal ajal matkama minna ja puutumatut loodust nautida.

Ariina Kuldmeri, Oru kooli 8. klass

Rahvus on see, mille üle uhked peame olema, sest eestlased on julged, väärikad ja võimsad. Viimased aastad pole kellegi jaoks kerged olnud, kuid me saime hakkama ja saame ka edaspidi, sest hoiame ja aitame üksteist.

Hoidmise ja aitamisega käib kaasas üksteise märkamine ja tunnustamine. Ma soovin tänada iga arsti ja päästetöötajat, kes on meie elu eest vapralt võidelnud. Suur kummardus õpetajatele, kes on andnud meile teadmisi, et saaksime iseseisvale eluteele astuda. Tänasel päeval ei jäta ma märkamata õpilasi, meie tulevikku, kes on keerulistel aegadel nii püüdlikult õppinud ja hakkama saanud. Te olete suurepärased lapsed, sõbrad, klassi- ja trennikaaslased ning teie üle võib uhke olla.
Te kõik olete Eesti pidupäeva kangelased ning väärite tunnustust. Elagu Eesti!