Oru kogukonna avalikust arutelust

Oru osavallakogu poolt kokku kutsutud avalikule arutelule teemal “Kuidas mõjutab osavallavanema ametikoha kaotamine kohaliku kogukonna elu ehk Lääne-Nigula valla põhimääruse nr.15 muutmine”, kogunes ligi kolmkümmend huvilist.
Seda, et teema avalik arutelu pakub tegelikult huvi ka teiste osavaldade elanikele näitas see, et kohale tuli inimesi ka naaberkantidest.

Peale vallavanem Janno Randma ettekannet ja volikogu esimehe Mikk Lõhmuse täiendavaid kommentaare said kõik kohalviibinud sõna oma arvamuse avaldamiseks.
Arutelu kestis oodatust pea tunnikese kauem – inimesed hoolivad ja huvituvad väga sellest, mida ja kuidas tahetakse kohalikus elukorralduses muuta.
Mõned kõlama jäänud mõtted:
Valdavalt peeti sellises mahus muudatuste tegemist enne valimisi liigseks kiirustamiseks.
Leiti, et osavallavanemate palgakulu moodustab valla eelarvest sedavõrd väikese osakaalu, et suures plaanis ei ole see eriline kokkuhoiukoht.
Peeti üsna võimatuks missiooniks, kuidas nelja piirkonna “multitalendist” juht jõuab samamoodi iga külainimeseni nagu osavallavanem seda oma kandis teeb, teab ja tunneb ehk tajuti ohtu võimu kaugenemiseks…
Pigem võiks uurida seda, mida on osavallavanemate roll kogukondadele head toonud ja esitleda seda valla tugevusena. Millegina, mis valda teiste ees esile tõstab ja väärt elupaiga konkurentsis silma jääb.
Kas nelja piirkonna juht suudab jääda erapooletuks ja seisab võrdselt kõigi oma osavaldade eest?
Jutuks tuli, et vallajuhid võiks rahvaga suhelda lihtsamas ja arusaadavamas, vähem kantseliiti sisaldavas emakeeles.
Leiti, et tavalisi vallakodanikke ei ole muudatusi puudutavatesse aruteludesse piisavalt või üldse mitte kaasatud.
Kogukondi ei tohi jätta ilma administratiivsest suutlikkusest – ehk keegi kohalikke olusid tundev inimene peab iga päev kogukonna asju ajama.
Kogukondi tuleb näha nagu võimalust, mitte probleemi – kui kogukonnal läheb hästi, läheb ka vallal hästi.

Lõpuringis ütlesid kohalviibinud, et kahtlemata on valla valitsemises ja süsteemis muudatusi vaja, aga SELLISEL kujul nad põhimääruse muudatust EI toeta. Sama meelt (peale ühe) oli avaliku arutelu lõpus toimunud hääletusel ka Oru osavallakogu.
Vallajuhid said muudatuste tegemiseks rahvalt sisendit ja nii need asjad ühes demokraatlikus ühiskonnas käima peaksidki.
Oli päris konstruktiivne kohtumine ja loodame, et ka austet vallavolikogu ei kiirusta ülejala, korralikult kaalutlemata ning rahvaga nõu pidamata sedavõrd oluliste muudatuste otsuseid vastu võtma…