Oru osavallakogu kutsub avalikule arutelule

❗28. augustil kell 16.00 toimub Oru kultuurisaalis Oru osavallakogu kokkusaamine, kuhu on oodatud kõik kohaliku elu käekäigu vastu huvi tundvad inimesed.❗

👉Päevakorras on Lääne-Nigula Vallavolikogu 29.03.2018 määruse nr 15 “Lääne-Nigula valla põhimäärus” muutmine, selgitusi jagavad volikogu esimees Mikk Lõhmus ja vallavanem Janno Randma.

👉Lühidalt öeldes on plaanis Lääne-Nigula valla kaheksa osavallavanema ametikohad kaotada ja asendada korraga nelja osavalla tööd juhtiva kahe piirkonnajuhiga, keda abistavad mõned valdkonnajuhid.
❓Kas ja kuidas aitab see kaasa kohaliku elu arengule❓

Oru osavalla eelmine osavallavanem Kadi Paaliste avaldas oma FB lehel mõtteid ja kogemusi:
Hea orukas, kas oled märganud, et Lääne-Nigula vallavolikogu plaanib kaotada osavallavanemate ametikohad? Ei ole? Pole ka ime, sest ametlikes kanalites on selle nimi “Lääne-Nigula Vallavolikogu 29.03.2018 määruse nr 15 “Lääne-Nigula valla põhimäärus” muutmine”. Kas selline kommunikatsioon on näoga inimese poole valitsemine?

Osavald ei tulnud meile kergelt. Kuid sain omal nahal tunda ja kogeda seda, kui oluline on, et piirkonna hääl oleks esindatud. Jah, see on esindatud volikogu tasandil, kus on laual suured ja põhimõttelised teemad – arengukava jms. Kuid siis on terve rodu igapäevaelu puudutavaid teemasid, mis lahendatakse nö jooksvalt töölaua tagant. Keskstruktuuri ametnikud ei tunne kohalikke olusid, inimeste liikumissuundasid ning ei tunneta ka kogukonna olemust. Just siin tuleb mängu osavallavanem. Tema tunnetab kogukonda, kus ta töötab, selle vajadusi, nõrkusi ja kindlasti tugevusi. Osavallavanem on kogukonna arendaja. Mida tähendab kogukonnale, kui kaotatakse osavallavanema ametikoht? Meie asjad seisavad taaskord riiulis ning ootavad aega, millal need kellegi ametniku töölauale jõuavad. Oleme seda juba näinud. Miks on meie kinnisvara sedavõrd halvasti hooldatud? Tundub, et peremees oli päris mitu aastat kodust ära …

Antud eelnõus on, et moodustatakse 2 piirkonda ning neid esindavad piirkonnajuhid. Minule jääb see arusaamatuks, kuidas on piirkonnajuht, kes on tagatud neljale osavallale, kogukonnahääl.

See ei ole kogukonnast lähtuv valitsemine.

Jõuame ka numbriteni. Oru osavalla näitel on kokkuhoid osavallavanema palk, Ühes kuus on osavallavanema kulu ühe inimese kohta meie osavalla näitel 2,46 eurot. Seega aastas tähendab see kokkuhoidu 29,36 eurot ühe elaniku kohta. Ja seda ka mitte täielikult, kuna osa palgafondist läheb uue piirkonnajuhi töötasuks. Jääb igaühe otsustada, kas kasu sellest ametikohast on väärt ca 30 eurot aastas inimese kohta või mitte.

Hea orukas, tule kuula juba homme kell 16 Oru kultuurisaalis arutelu, kus on on kohal ka vallavanem ning volikogu esimees.

Ei näe pikka plaani, Lääne – Nigula …