Kuidas orukad Setumaal, Eesti külade Maapäeval käisid

Augustikuu kolmandal nädalavahetusel tuli viieteistkümnendat korda kokku Eesti külade parlament ehk Maapäev.
Kodukant Läänemaa delegatsioonis oli orukate osalus sel korral päris rohkearvuline – kaks pikka ja tegusat päeva veetsid Võrumaal kaheksa külaelu edendamise huvilist Kärblast, Keedikast ja Mõisakülast.

Artikli fotod: Kodukant.ee, Aare Hindremäe

📜Eesti külade Maapäeva eesmärgiks on kokku tuua külade esindajad ja koostööpartnerid maaelu arendamise teemalistesse mõttetalgutesse ning edastada tulemuste kokkuvõtted dokumendis „XV Maapäeva sõnumid Eesti riigijuhtidele, kohalikele omavalitsustele ja liikumisele Kodukant aastateks 2024-2026“.
🚐Peale avatseremooniat Võrus sõitsid kõik osalejad oma valitud aruteluteemade kaupa laiali seitsmesse Võru maakonna külla. Mõttetalgutel püüti lahendusi leida küll kohalike külade seast kerkinud, kuid samas ka üle Eesti meie külakogukondi puudutavatel teemadel:

  • Paigaidentiteedi ja põliskultuuri hoidmine (Haanimaa)
  • Kogukond, riik ja omavalitsus kui partnerid (Mehkamaa)
  • Kaasamine 2.0 – noored (Nursi)
  • Turismi mõju kohalikule kultuurile ja kogukonnale (Obinitsa)
  • Vallakeskusest külakogukonnaks (Mikitamäe)
  • Kas sotsiaalne ettevõtlus on vaeva väärt? (Urvaste)
  • Seenioritöö kogukonnas (Navi)

    💬Jagasime orukatega end erinevatesse teemagruppidesse, saime osa meiega koos töötanud külaliigutajate praktilistest kogemustest ja “elust enesest” lugudest ning jagada ka Oru kandi kogukonnaelu kogemusi.

    🌞Päikeseline nädalavahetus möödus kiirelt – oli tõsist mõttetööd ja uusi põnevaid tutvusi, ohtralt setu leelot https://www.youtube.com/watch?v=LsS_QXx7MWY
    ja “pidu pimedani” Nedsaja küla bändi saatel.

✨Suur tänu Eesti Külaliikumine Kodukant, Võrumaa Arenduskeskus ja Kodukant Läänemaa selle toredaks traditsiooniks saanud, külakogukondade eestvedajatele olulise ürituse ladusa korraldamise eest!

✨Lõpetuseks Eesti Külaliikumise Kodukant juhatuse liikme Tanel Talve Maapäeva avatseremoonial öeldud mõte: “Teatavasti ei ole küla kogukonnatöö kõige lihtsamate killast ning mõnikord võib hakata jõud otsa saama. Ma usun, et te kõik tunnetate seda energialaengut, mida üksteisele siin anda suudate!”

Koos jõuab kaugemale!