Kuidas orukad Setumaal, Eesti külade Maapäeval käisid

Augustikuu kolmandal nädalavahetusel tuli viieteistkümnendat korda kokku Eesti külade parlament ehk Maapäev.
Kodukant Läänemaa delegatsioonis oli orukate osalus sel korral õige rohkearvuline – kaks pikka ja tegusat päeva veetsid Võrumaal kaheksa külaelu edendamise huvilist Kärblast, Keedikast ja Mõisakülast.

Kodukant Läänemaa delegatsioon
Foto: Kodukant.ee

Eesti külade Maapäeva eesmärgiks on kokku tuua külade esindajad ja koostööpartnerid maaelu arendamise teemalistesse mõttetalgutesse ning edastada tulemuste kokkuvõtted dokumendis „XV Maapäeva sõnumid Eesti riigijuhtidele, kohalikele omavalitsustele ja liikumisele Kodukant aastateks 2024-2026“.  

Peale avatseremooniat Võrus sõitsid kõik osalejad oma valitud teemade kaupa laiali seitsmesse Võru maakonna külla. Mõttetalgutel püüti lahendusi leida küll kohalike külade seast kerkinud, kuid samas ka üle Eesti meie külakogukondi puudutavatel teemadel:

Jagasime orukatega end erinevatesse teemagruppidesse ja saime sedavõrd rohkem osa meiega koos töötanud külaliigutajate praktilistest kogemustest ja “elust enesest” lugudest. Ning loomulikult jagada teistele ka Oru kandi külaliikumise kogemusi.

Päikeseline nädalavahetus möödus kiirelt – oli tõsist mõttetööd ja uusi vahvaid tutvusi, ohtralt setu leelot https://www.youtube.com/watch?v=LsS_QXx7MWY
ja “pidu pimedani” Nedsaja küla bändi saatel.

Suur tänu Eesti Külaliikumine Kodukant, Võrumaa Arenduskeskus, Kodukant Läänemaa selle toredaks traditsiooniks saanud, kogukondade eestvedajatele olulise ürituse ladusa korraldamise eest!

Lõpetuseks Eesti Külaliikumise Kodukant juhatuse liikme Tanel Talve Maapäeva avatseremoonial öeldud mõte: “Teatavasti ei ole kogukonnatöö kõige lihtsamate killast ning mõnikord võib hakata jõud otsa saama. Ma usun, et te kõik tunnetate seda energialaengut, mida üksteisele siin anda suudate!”
Koos jõuab kaugemale!     

Kohal oli ka televisioon 🙂

Foto: Aare Hindremäe