Näitused LASi majas

Alates juunikuust on LASi maja II korruse fuajees ja peeglisaalis võimalik vaadata uusi maali –ja fotonäitusi.

Esimese avaliku näitusega tuleb välja Oru kooli kuuenda klassi õpilane Kaur Nellis, kes tutvustab end nii:

Olen 13-aastane ja käin Oru koolis. Huvi looduse vastu on mul olnud juba väiksest peale. Minu vanemad on bioloogid ja võtsid mind tihtipeale loodusesse kaasa. Nad õpetasid mind loodust kuulama ja nägema. Loodusfotograafia huvi hakkas minus kasvama, kui nägin 2018. aasta lõpus lastefilmi „Eia jõulud Tondikakul“. Alustuseks andis isa mulle oma vana Canoni kaamera. Järgmisel aastal sain sünnipäevaks juba uue ja parema kvaliteediga fotoaparaadi, millega teen pilte siiani. Mulle meeldib looduses kõike fotodele püüda – maastikku, ilma, pisikesi objekte. Ent kõige suuremat väljakutset pakub mulle loomade ja lindude märkamine ning pildistamine.

Teine debütant on sama kooli kaheksandat klassi lõpetav Une Nõupuu. Mis teda inspireeris?

Loovtöö „Inimene“

Minu loovtöö teemaks oli inimene. Loovtöö koosneb uurimustööst, kuidas lapsed inimesi joonistavad ja mida nende joonistused tähendavad ning 9 maalist kokkupandud kollaažist, mis kujutavad erinevas stiilis maalitud näoosasid. Kõik need erinevad maalid moodustavad kokku ühe terviku – inimese näo.

Inspiratsiooni sain ma filmist „Big Eyes“ ja oma lähedastelt. Enamiku maalide prototüüpideks on minu sugulased ja tuttavad. Tahtsin oma maalidega näidata, et kuigi maailmas on olemas erinevaid inimrasse, oleme me siiski kõik inimesed, meil on kõigil oma unistused, elu ja soovid.

Koos tütretütrega heidab pilgu (foto)kunsti salapäraselt müstilisse maailma fotograafiaõpetaja Aile Nõupuu:

Olen kogu oma elu elanud Läänemaal. Õppinud koolides Haapsalus, Taeblas ja Tallinnas. Töötanud kunstniku, käsitöö- ja kunstiõpetajana ning arendus- ja projektijuhina. Alates 2013. aastast õpetan Haapsalu Kutsehariduskeskuses fotograafiat ning viin läbi koolitusi.

Olen Haapsalu Fotoklubi liige. Tänu fotoklubile olen saanud osa võtta paljudest ühisnäitustest, mis sageli rändavad ringi mööda Eestimaad. Fotoklubist on alguse saanud iga-aastane fotolaager nimega „Fotopuhkus“, kus saavad kokku fotograafid, modellid, juuksurid ja jumestajad ning kasutades olemasolevat keskkonda saame ellu viia ja jäädvustada fotolavastusi. Näitusel kujutatud naiste fotod on kõik sündinud fotopuhkuse raames.

Armastan pildistada loodust, valgust ja värve ning loodus on minu jaoks lõputu inspiratsiooniallikas.

Näitusel „Unes ja ilmsi“ on valik minu varasematest näitusefotodest Haapsalu Fotoklubi aastanäitustelt 2015, 2018, 2019 ja fotograafide ühisnäituselt „Sensuaalne Fotopuhkus“ 2019.

FOTONÄITUSED JA -KONKURSID

  • Haapsalu Fotoklubi aastanäitus  2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019
  • Näitused sarjast “Inimesed meie keskel”: „Inimesed“ 2016, „Lapsed“ 2016,  „Naine“ 2017, „Inimene looduse keskel“ 2017,  „Mees“ 2018, “Inimene pildis” 2019
  • Loodusfoto näitused “Animalia” 2016, “Insecta” 2017, “Matsalu”  2017, “Läänemaa Loodusfestival” 2018  II koht,   “Aastate loodus”  2018, “Las jääda Eesti metsad” 2019
  • “Sinimustvalge Eestimaa” 2015 III koht, “Pitsiline Haapsalu” 2018, “Pits  & Muster” 2018, “Sensuaalne Fotopuhkus” 2019

Minuga koos on näitusel väljas minu tütretütar Une oma maalidega, mis ei ole sündinud koolitööna, vaid on iseseisvalt kodus maalitud. Maalikollaaž „Inimene“ on ühtlasi tema kaheksanda klassi loovtöö, mille raames uuris ta, kuidas lapsed joonistavad inimesi ja mida nende joonistused tähendavad.

Meeldivaid näituseelamusi!

Aile Nõupuu

Une Nõupuu

Näitusi saab külastada Wana kooli kohviku lahtiolekuaegadel E-R 10-14-ni.

Noortekeskuse poolsest uksest pääseb sisse ka õhtupooole, E-N 13-18-ni.